World GO Day

2 órája

Gyalogoltak nem csak önmagukért, a megbélyegzés ellen emelték fel hangjukat - galériával, videóval

Lilába öltöztetett kirakatok, lilába öltözött gyaloglók és csatlakozók, meglepetéskoncert, kiállítás, előadások, sportos bemutatók, együtt lét a Nőgyógyászati Onkológiai Világnap 2024 (World GO Day) Tegyünk együtt a megbélyegzés, a stigmák ellen orosházi rendezvényén szombaton.

Csete Ilona

A világnapi eseményt immáron hatodik alkalommal idén is a Mályvavirág Alapítvány szervezi meg Magyarországon. Az Orosházi Mályvavirág Ponthoz nagyon sokan csatlakoztak és vitték sikerre a sokszínű szombati programjukat.

világnap, mályvavirág, méhnyakrák, gyalogoltak
A világnapon gyalogoltak lilában 2024 métert Orosházán, meglepetéskoncert várta őket a zenepavilonnál                                     

Betegszervezetek, tudományos társaságok, érintettek és családjaik, egészségügyi dolgozók, döntéshozók és a hatóság idén hatodik alkalommal fognak össze a nőgyógyászati onkológiai világnap alkalmából. A Mályvavirág Alapítvány folytatta a 2020-ban indított Mályvavirág Pontok Stafétáját. Ezzel a hagyománnyal bemutatja az országszerte működő Mályvavirág Pontokat. 2024-ben a staféta ötödik állomása Orosháza. Szombaton ezt a stafétát a házigazda szervezet vezetője, Farkas Attiláné a Szegedi Mályvavirág Pontnak adta tovább.

A Túlélők kiállításon zászlóikat elhelyezték a résztvevők
A Túlélők kiállításon zászlóikat elhelyezték a résztvevők. A szerző felvétele

Az Orosházi Mályvavirág Pont – igazodva az országok gyakorlatához – a világnapi eseményhez csatlakozva szabadtéri közös aktivitással, sportolással, beszélgetésekkel, színes programokkal hívta fel a figyelmet a megelőzésre, a korai felismerésre, illetőleg a kezelés lehetőségeire, valamint az idei központi témára: a betegséggel együtt járó akadályokra, stigmákra. Fontosnak tartják, hogy ezen stigmákról, mint társadalmi akadályokról beszéljenek minél többet, elősegítve ezzel az érintettek állapotának a javulását, és természetesen a megelőzést is.

Az orosházi esemény egy példás összefogással valósult meg: a Máltai játszótér is szombaton ünnepelte a születésnapját. A World GO Day néhány programelemét ott tartotta.

– Fontosnak tartjuk, hogy a Mályvavirág Alapítvány által szervezett események a helyi közösségek sajátosságait is figyelembe vegyék. Így ezen eseménnyel nem csak a hatósággal, szakmával, hanem a Máltai Szeretetszolgálattal közösen, együtt hívjuk fel a figyelmet a nőgyógyászati onkológiai betegségekre – fogalmazott Sallai Krisztina, a World GO Day projektvezetője.

A szabadidős programok mellett Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke és Farkas Attiláné, az Orosházi Mályvavirág Pont vezetője az Eötvös Sportcsarnok aulájában vitatták meg a megbélyegzés témájának fontosságát. A beszélgetésben közreműködött: dr. Novák Zoltán, az Országos Onkológiai Intézet nőgyógyász-daganatsebésze, az orosházi dr. Balázs Boglárka nőgyógyász-onkológus, a World GO Day Hungary jelenlegi orvos-nagykövete, dr. Köblös Katalin, aneszteziológus, a World GO Day Hungary jövőbeli orvos-nagykövete, Árváné Egri Csilla az OKFŐ osztályvezetője, és Varga Alexandra pszichológus. 

A résztvevők Orosháza számos városrészére elgyalogoltak lilába öltözve, 2024 métert megtéve és meglepve tapasztalták, hogy a zenepavilonnál a helyi fúvószenekar várta őket rögtönzött mini koncertjével.

Majd a Petőfi Művelődési Központban megtekintették a Túlélők című kiállítást, s elhelyezték kis zászlóikat, akikért a 2024 métert megtették.

De várta a rendezvényhez csatlakozókat szűrőbusz szűrővizsgálatokkal, valamint általános állapotfelméréssel, valamint az Orosházi Egészségfejlesztési Iroda is bekapcsolódott e sokszínű programsorozatba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában