Még aratják a kukoricát

4 órája

A búzavetés tizenöt százaléknál tart Békésben

Az őszi káposztarepcét már elvetették a gazdák Békésben, mégpedig a tervezett terület 70 százalékán, mintegy 4900 hektáron termesztik. A búzavetés 15 százaléknál tart, az árpáé 50-60 százaléknál. A napraforgót már learatták, a kukorica 95 százalékát takarították be a gazdák. Többek között ez is elhangzott a Békés Vármegyei Betakarítási Koordinációs Bizottság hétfő délutáni, online-értekezletén.

Nyemcsok László

Bozó József, a bizottság elnöke kiemelte, a búzavetés felgyorsul a következő napokban, miként az őszi árpáé is. A tritikálé és a rozs vetését is megkezdték a gazdálkodók Békésben, 10 százaléknál tartanak ezeknél a kultúráknál.

búzavetés, őszi búza, kárbejelentés, mezőgazdaság
A búzavetés is halad Békés vármegyében. Fotó: MW-archív

Felgyorsult a búzavetés üteme Békés vármegyében

Kukorica már alig van a határban, a termésátlag vármegyei szinten 5,5 tonna/hektár. A lényegében száz százalékosan learatott napraforgónál 2,7 t/ha a vármegyei átlaghozam.

Bozó József kitért arra, cukorrépa csak 33 hektáron termett idén Békésben. A betakarítás továbbra sem kezdődött el, a feldolgozóüzemben az átvétel ugyanis lelassult. Így csak akkor szedik fel a cukorrépát, amikor a gyár fogadni tudja a terményt. Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára kiemelte, felgyorsult a búzavetés üteme. Kitért arra, a gazdák a szójabetakarításnál közel 70 százalékon állnak, a termésátlag 1,8 t/ha. Szólt arról, hogy a napraforgó olajtartalma 44-45 százalék körül alakult. A felvásárlási árak javuló tendenciát mutatnak 5-8 százalékos mértékben. A kukoricánál az átvételi árak jellemzően nem változtak. A magágy-előkészítés 35-40 százalékra emelkedett, de a csapadékos idő hátráltatta a munkákat. Megindult a szántás a tavaszi kultúrák alá, öt százalék körül alakul.

Az összes kárbejelentés száma 3247 Békésben

Tóth János, a Békés Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi főosztályának vezetője arról tájékoztatott, hogy a múlt héten kis számban érkezett kárbejelentés. Az összes kárbejelentés száma 3247 Békésben. A határozatokat közel száz százalékban megküldték az érintettek részére.

Októberben viharkárokra, illetve idei betakarítású kultúrák esetében őszi fagykárra lehet kárbejelentést tenni. Az őszi vetésű, 2025. évi betakarítású kultúrák esetében a kárbejelentés 2024. november 1. után tehető meg. A kárbejelentésre elfogadó határozatot kapott termelők 2024. november 1-30. között adhatják be kifizetési kérelmeiket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!