Jövő

2 órája

Megkezdődött a kétnapos pályaválasztási vásár Békéscsabán - galériával, videóval

Harminchét középfokú oktatási intézmény, négy egyetem, öt kamara, közigazgatási és rendvédelmi szervek, pályaorientációt segítő szervek, valamint 31 jelentős munkáltató részvételével megkezdődött a huszadik Békés Vármegyei Pályaválasztási Vásár, Békéscsabán, a CsabaParkban kedden délelőtt. A szerdán is folytatódó pályaválasztási vásárra a két nap alatt mintegy hatezer érdeklődőt várnak.

Papp Gábor

Dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja a megnyitón elmondott beszédében hangsúlyozta, a pályaválasztási vásár a Békés Vármegyei Kormányhivatal és együttműködő partnerei legfiatalosabb rendezvénye, hiszen a fiatalokról és a fiataloknak szól.

pályaválasztási vásár
A pályaválasztási vásár szélesre tárja az ajtót a diákok előtt. Fotó: Lehoczky Péter

Pályaválasztási vásár, találkozási lehetőség, közösségi tér

Olyan esemény, amely találkozási lehetőséget ad tanulóknak, iskoláknak és munkáltatóknak. Igazi közösségi tér, hiszen 112 kiállítóhelyen egyszerre vannak jelen az oktatási intézmények, a vármegye dinamikus fejlődő vállalatai, a közigazgatási és rendvédelmi szervek, a honvédség, a civil szervezetek, a kamarák, illetve új elemként a környezetvédelmi és környezettudatossági munkacsoport is – fogalmazott dr. Takács Árpád.

– A rendezvény összeköti a jelent a jövővel. A programon nem esik szó múltról és hagyományokról, hanem kizárólag a jövőről, innovációról, lehetőségekről, álmokról és sikerekről. A fiatalok pedig érdeklődnek, kíváncsiak. A mi feladatunk, hogy figyeljünk a korosztály tagjaira a pályaválasztási vásáron és a mindennapokban. Nem a fiatalok szemléletét kell formálnunk. Ők látják a világot a maga valóságában, és meg is élik minden előnyével és hátrányával. Nekünk felnőtteknek, vezetőknek kell a világunkat újjáformálunk; látnunk azt, ami nem látunk. Nekünk felnőtteknek kell felnőni hozzájuk, de a feladathoz mindenképpen. Újra kell gombolnunk a kabátot, hogy jövőt adjunk a fiataloknak.

Dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja hangsúlyozta, a pályaválasztási vásár a Békés Vármegyei Kormányhivatal és együttműködő partnerei legfiatalosabb rendezvénye
Fotó: Lehoczky  Péter

A Békés vármegyei fiatalok akarják a jövőt

Dr. Takács Árpád elmondta, gyakran hallani, hogy a fiataloknak nem éri meg itt maradni, és nem éri meg hazatérni.

– Ha ezt elfogadjuk, cserben hagyjuk a gyerekeinket – emelte ki a főispán. – Békés vármegye fiataljai akarják a jövőt, és nem máshol, hanem itt akarnak dolgozni, érvényesülni, itt akarnak családot alapítani, itt akarják a sikert. Akik itt látták a Garabonciás Napokon felvonulni diákok ezreit, hallották a hangjukat, amikor skandálták, hogy Békéscsaba, azok tudják, és érzik bennük a reményt. Ezt kell táplálni, erősíteni, határozottan hitelesen és cselekvőképesen, mert nekünk a lehetőséget kell megteremtenünk mindennap, és el kell mondani, hogy megéri itt lenni, hogy van mit tenni, van kihívás, érvényesülés, lehetőség és munka. A fiatalokat hagyni kell szárnyalni. Mindennap el kell mondani, hogy miért érdemes itt lenni, és ki kell nyitni a kapukat.

A régióban egyedülálló ez a rendezvény

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta, egy, a régióban egyedülálló, két napon át tartó pályaválasztási vásár kezdődött el kedden a CsabaParkban. A több mint 20 éves múltra visszatekintő rendezvény kapcsán kiemelte, a pályaválasztás a diákkorból kilépve, a felnőttkor határához érve meghatározza az élet keretét; azt, hogy a fiatal később mivel kezd el foglalkozni, hogyan tud a társadalom javára tenni. Hangsúlyozta, az eseményen nagyon sokszínű lehetőség várja a fiatalokat és a családokat. 

A pályaválasztási vásár szélesre tárja az ajtót

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő köszöntőjében kifejtette, a pályaválasztási vásár több mint 110 kiállítóhelyén szélesre tárják az ajtót, a kaput, hogy megmutassák, közép- és felsőfokon, illetve a munkaerőpiacon milyen lehetőségek várják az érdeklődőket. Felhívta figyelmet, hogy a program nem csak a pályaválasztás előtt állóknak, hanem az újra pályát választóknak is szól.

– Az esemény szól a tizenéveseknek, és azoknak is, akik az első munkaerőpiaci döntéseket már meghozták, de esetlegesen korrekcióra van szükségük – folytatta a gondolatot. – Hazánkban egymillió új munkahely jött létre az elmúlt években. Napjainkban a munkáltatók versengenek, hogy minél felkészültebb és jobb szakemberek menjenek hozzájuk dolgozni. Herczeg Tamás kitért arra, hogy a rendezvény két napján körülbelül hatezer érdeklődőt várnak a CsabaParkba.

Ajánlja a szakképzést az iparkamara

Dr. Orosz Tivadar, a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, az iparkamara a gazdaság hangja a szakképzésben, és az évről évre erősödő duális képzési rendszer térnyerését szolgálja. Hangsúlyozta, a kamara fontosnak ítéli meg pályaorientációs feladatát, amihez külön tanácsadó rendszert működtetnek.

– Egész éves munkáról van szó, amelyet sokféle módszerrel és módon egyre fejletteb technikával, modernebb kommunikációval látnak el. Ennek a tevékenységnek a csúcspontja a pályaválasztási vásár – fogalmazott. Nagyon fontosnak nevezte, hogy minden diák a képességeinek és az érdeklődésének megfelelő szakmát tudjon választani. Kiemelte, a Békés vármegyei szakképzési intézmények fejlettek, korszerűek, és ezért is ajánlotta a szakmaválasztást a diákoknak.

A pályaválasztási vásár számokban

  • 112 kiállítóhely
  • 37 középfokú oktatási intézmény
  • 4 egyetem
  • 5 kamara
  • közigazgatási és rendvédelmi szervek
  • pályaorientációt segítő szervek
  • 31 munkáltató
  • várhatóan 6000 érdeklődő
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában