Kék hírek

2024.07.08. 12:06

Fél kamionnyi hamis játékot és telefontartozékot füleltek le Gyulánál – videóval

Fél kamionnyi hamis játékra és telefontartozékra bukkantak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Gyulánál.

dr. Nagy Szilvia

Franciaországba tartott az a kamion, aminek rakományát Békés vármegyénél ellenőrizték a pénzügyőrök. A jármű Görögországból indult el, úgynevezett gyűjtőáruval. A pénzügyőrök néhány dobozt szúrópróbaszerűen kiválasztottak, de a csomagok szinte azonnal „elbuktak” a mustrán. 

NAV, hamis játékok, kamion, pénzügyőrök
 A pénzügyőrök néhány dobozt szúrópróbaszerűen kiválasztottak, de a csomagok szinte azonnal „elbuktak” a mustrán. Forrás: NAV

A raktérből hétszáz darab játékkonzol és közel ezer darab fülhallgató került elő. Az áruk külső jegyei rendkívül hasonlítottak a Nintendo és az Apple termékeire, ezért a márkák jogosulti képviselői is megvizsgálták a hitelességüket. A szemrevételezéskor kiderült, hogy a termékek mindegyike mintaoltalmat sért, egytől egyig hamisítvány, a védjegyek tulajdonosainak engedélye nélkül hozták azokat forgalomba. 

A pénzügyőrök összesen 1690 darab jogsértő árut vontak ki a forgalomból, mellyel közel hatvanmillió forint kárt okoztak a jogtulajdonosoknak. Az ügyben iparjogvédelmi jogok megsértése miatt indítottak eljárást.

A NAV-nál hangsúlyozták, hogy a hamisított termékek nemcsak a gazdaságnak és a legális piaci szereplőknek okoznak jelentős károkat, hanem a vásárlókra nézve is egészségi vagy minőségi kockázatot jelenthetnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában