Kisfiát is kihasználta

2024.07.22. 06:45

Szőnyegárusként nyúlt le horribilis összegeket Békésben

Török szőnyegárusnak adta ki magát, és idős embereket csapott be egy férfi. A Gyulai Járási Ügyészség rablás, kifosztás, csalás és kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat a 39 éves, Magyarországon büntetlen előéletű, román állampolgárságú férfi ellen. A férfi a vádbeli időszakban, tavaly májusig rendszeres anyagi haszonszerzésből próbálta önmagát és a Romániában élő családját ellátni.

Nyemcsok László

Magát szőnyegárusnak kiadva idős, magányos, egyedül élő, beteg embereket keresett fel ingatlanjaiknál a vádlott. Behízelgő modorával elhitette, hogy olcsón adja a szőnyegeket, vagy a törökországi földrengés áldozatainak gyűjt, és azért értékesíti az áruját.

szőnyegárus, csaló, vádlott, ügyészség
Magát szőnyegárusnak kiadva idős, magányos, egyedül élő, beteg embereket keresett fel ingatlanjaiknál a vádlott. Illusztrácó: Shutterstock

Valótlan volt a törökországi földrengések miatti története

A vádirat szerint a terhelt által eladásra felkínált árucikkek kis értéket képviselő, már hivatalos forgalomban nem kapható szőnyegek voltak. Valójában az volt a célja, hogy az idős, beteg sértettek lakásába bejutva erőszakos, agresszív stílusra átváltva sokszor tízszeres ár megfizetését kérje vagy ellentmondást nem tűrő módon pénzt és aranyat követelt. Nem riadt vissza a fizikai erőszaktól, élet és testi épség elleni fenyegetést is alkalmazott.

Az ügyészségen közölték, a terhelt tavaly április 4-én megjelent egy bérelt autóval Gyulán, egy családi ház előtt, ahol az utcán megszólított egy idős, mozgáskorlátozott, amputált lábú, kerekesszékkel közlekedő nőt. Valótlanul közölte a sértettel, hogy a Törökországban történt földrengések miatt tönkrement a boltja, de az áru egy részét kimentették, ebből az áruból hoz ajándékot Magyarországra nyugdíjasoknak, így a sértettnek is. A sértett közölte, hogy neki nem kell szőnyeg, és kerekesszékével beindult a kapun keresztül a lakóházába, de a férfi követte őt, és bűntársával bevitt 800 ezer forint értékű szőnyeget, amiért 400 ezer forintot kért.

A 83 éves, mozgáskorlátozott sértett közölte, hogy nincs pénze, ekkor a férfi már csak 250 ezer forintban jelölte meg az áruk értékét, majd aranyat követelt azokért.

Azzal fenyegette, hogy megfojtja, ha nem adja neki oda a pénzt

A sértett közölte vele, hogy nincs aranya, ekkor a férfi egyre indulatosabban, erőszakosan követelt pénzt, és azzal fenyegette meg, hogy megfojtja, ha nem adja neki oda a pénzét. A terhelt erőszakos, indulatos fellépésének hatására, az idős, mozgásképtelen, védekezésre képtelen sértett nagyon megijedt, féltette az életét, és a fenyegetés hatására elővette pénztárcáját és abból átadott százezer forintot.

Mivel a férfi látta, hogy több pénz is van még a pénztárcában, belenyúlt, és kivett újabb 110 ezer forintot. A sértett székével a vezetékes telefonhoz próbált közlekedni, hogy segítséget kérjen, de a terhelt ezt megakadályozta. Végül – a vádlott elmenekült a helyszínről, Ezt követően a fenyegetéstől leblokkolt sértettet hátrahagyva, a cselekmény közben kint figyelő és várakozó ismeretlen társával a szőnyegek hátra hagyásával az utcán parkoló gépjárművel elhagyta a helyszínt.

A vádlott magával vitte hatéves fiúgyermekét

A vádlott hasonló módszerrel károsított meg egy budapesti és egy hajdúnánási sértettet is több mint 275 ezer forint kárt okozva. A budapesti esetnél a férfi magával vitte a 6 éves fiúgyermekét is, aki aktívan segítséget nyújtott a sértett értékeinek elvételébe. A gyermek vette ki az idős sértett zsebéből a nyugdíját. Egy debreceni idős nőt a terhelt oly módon csapott be, hogy szőnyegárusként a lakásába férkőzve arra vette rá a sértettet, hogy ajándékozási szerződéssel ingyen adja át neki a 27,6 millió forint értékű, debreceni lakását. A férfi meg is szerezte a lakás tulajdonjogát, de azt a nyomozás során zár alá vették.

Az ügyészség letöltendő fegyházat kért a vádlottra

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában elsődlegesen arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfi letartóztatását az ügydöntő határozatának kihirdetésig tartsa fenn.

Ezen felül az ügyészség indítványt tett arra, hogy a bíróság a férfit beismerése esetén is végrehajtandó fegyházbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, végleges hatállyal utasítsa ki Magyarország területéről, és rendeljen el vagyonelkobzást a bűncselekmény elkövetése útján megszerzett lakásokra.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában