Engedély nélküli határátlépés

3 órája

Nyolcszáz euróért csempészte át az ukrán férfit

Vagyoni haszonszerzés céljából elkövetett embercsempészés bűntette miatt állított bíróság elé a Battonyai Járási Ügyészség egy 52 éves, Kolozsváron élő, Magyarországon büntetlen előéletű román állampolgárságú férfit, aki egy ukrán férfinak nyújtott segítséget a román-magyar államhatár engedély nélküli átlépéséhez.

dr. Nagy Szilvia

A Békés Vármegyei Főügyészségen elmondták: a román férfi szeptember 9-én délelőtt előzetes telefonos egyeztetést követően egy nagyváradi hotelnél vette fel román honosságú személygépkocsijába az ukrán férfit. Elszállította a román-magyar államhatár közelébe, ahol a férfi kiszállt a gépjárműből és a zöldhatáron keresztül lépte át a határt. A terhelt ezalatt autójával a battonyai határátkelőhelyen jogszerűen belépett Magyarországra, majd az ukrán állampolgár által a telefonjára küldött koordináták alapján Battonya külterületére, egy erdő széli mellékúthoz ment. Újra felvette a férfit és elindult vele az ország belseje felé. 

embercsempész, euró
A telefonjára küldött koordináták alapján Battonya külterületére, egy erdő széli mellékúthoz ment. 
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

A Battonyai Határrendészeti Kirendeltség járőrei a kocsit a 4445. számú úton közúti ellenőrzés alá vonták; az ukrán állampolgár ennek során nem tudta hitelt érdemlően igazolni Magyarországon való jogszerű tartózkodását. A terhelt a férfit Battonyától Zágrábig szállította volna 800 euróért cserébe.

A bíróság a terheltet a Battonyai Járásbíróság 2 évi időtartamú, 4 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte és 4 évre kiutasította Magyarország területéről. Ezen felül elrendelte a bűncselekmény elkövetéséhez használt mobiltelefon elkobzását és kötelezte a terheltet 120 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére is. Az ítélet jogerős.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában