Kiberbiztonság

2 órája

Átverték, kétmillió forintot utalt el idegeneknek a szarvasi nő

Közel 2 millió forintot utal el hétfőn egy ismeretlen kérésére, idegen névre és számlaszámra egy szarvasi nő. A csalás a bűnmegelőzési felhívásokban leírt forgatókönyv szerint zajlott le. Azzal hívták fel, hogy gyanús pénzmozgás van a számláján, valaki 200 ezer forintot akar elutalni róla. A rendőrségen elmondták, hogy ilyenkor mit kell tenni.

Licska Balázs

Ilyenkor meg kell szakítani a vonalat. A bankkártyán is szereplő információs vonalon fel kell hívni a bankunkat, és meg kell kérdezni: tényleg van valami probléma a számlánkkal, van-e elintéznivalónk. Ha igen, akkor menjünk be a bankba! – hangsúlyozták a Békés vármegyei rendőrség Facebook-oldalán.

rendőrség, csalás, kiberbiztonság
A szokásos forgatókönyv szerint verték át és károsították meg a csalók a szarvasi nőt. Illusztráció: Shutterstock

Azt mondták, segítenek neki abban, hogy ne veszítse el a pénzét 

Visszatérve a történetre: a felhívott nő először egy női hangot hallott, majd átkapcsolták egy rendőrnek bemutatkozó, illetve egy magát kiberbiztonsági szakértőnek beállító férfihez. Persze mindenki azt mondta neki, hogy segítenek megakadályozni, hogy elveszítse a 200 ezer forintot, csak kövesse az utasításaikat.

Elhitették vele, hogy generálnak neki egy biztonságos számlát, arra utalja el az összes pénzét. Bemondtak neki egy férfi nevet, és hozzá egy számlaszámot. Előre megkérdezték, hogy 1 millió forint fölött vagy alatt van-e az egyenlege. A banki alkalmazottak nem kérdeznek ilyet, hiszen látják, mennyi pénz van a számlán.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában