Fenyegetőzött a 112-es számon

2 órája

Nem robbant a szerelembomba – bombariadóval akarta védeni törvényszék előtt álló párját a nő

A gyulai „bíróságon ma bomba fog robbanni, égni fog a bíróság, az összes bíró és ügyész” – ezzel hívta fel a 112-es segélyhívót idén február 29-én egy nő. Az asszony élettársának lopási ügyét ezen a napon tárgyalták volna másodfokon a Gyulai Törvényszéken, azt akarta ilyen módon elhalasztatni. A bíróság épületét kiürítették a bombariadó miatt.

Papp Gábor

A nő csütörtökön a bombariadó kapcsán közveszéllyel fenyegetés miatt állt a Gyulai Járásbíróság elé, és az előkészítő ülésen jogerős döntés is született az ügyben. Az előkészítő ülést dr. Kis Krisztina vezette. míg a vádiratot az ügyészség részéről dr. Nagy Attila ismertette, és az előzményekről elmondta, a nő akkori élettársát lopás miatt elsőfokon végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték. 

bombariadó
Bombariadóval akarta elérni, hogy a büntetőeljárás az élettársa ellen ne fejeződhessen be.
Forrás: MW-archív

A bombariadóval párjának akart segíteni

A vádirat szerint a nő párja ügyében a Gyulai Törvényszék, mint másodfokon eljáró bíróság 2024 február 29-e délutánjára tűzött ki tárgyalást a törvényszék gyulai, Béke sugárút 38. szám alatti épületébe. Az asszony tudomást szerzett a másodfokú tárgyalás napjáról, és elhatározta, hogy elnapoltatja a tárgyalást, így akarta elérni, hogy a büntető eljárás az élettársa ellen ne fejeződjön be. Abban bízott, hogy a tárgyalás elnapolása segíteni fog a férfinak.

„Égni fog a bíróság”

A nő február 29-én, élettársa édesanyjának mezőberényi házában tartózkodott. Nem sokkal 12 óra után kiment az ingatlan hátsórészéhez, hogy ne hallja őt senki. Majd 12.18-kor mobiltelefonjával felhívta a 112-es segélyhívószámot, nem mondta meg a nevét, és közölte, hogy a gyulai bíróságon aznap bomba fog robbanni, és égni fog a bíróság, az összes bíró és ügyész. Ezt követően bontotta a vonalat, a nőnek persze valójában nem állt szándékában a bíróság épületét felrobbantani. 

Összetörte a telefonját

Az asszony ezt követően a bejelentéshez használt telefont egy kalapáccsal összetörte. Noha a nő valójában nem akarta felrobbantani a bíróság épületét, valótlan bejelentésével olyan közveszéllyel járó esemény bekövetkezésével fenyegetett, amely alkalmas volt a köznyugalom megzavarására. A bíróságot természetesen kiürítették az érintett időpontban, amíg ki nem derült, hogy nincs bomba az épületben.

Közérdekű munkát kell végeznie

Az ügyészség közveszéllyel fenyegetés bűntettével vádolta az asszonyt. Bonyolította a helyzetet, hogy közben a nőt egy bírósági végzéssel társtettesként elkövetett magánlaksértés miatt próbára bocsátották, így csütörtökön a két ügyet egyesítették. 

Az ügyész büntetésként 250 óra közérdekű munkavégzést kért rá, illetve kezdeményezte a bűnügyi költség és kirendelt védői költség megfizetésére. Eredetileg 180 óra közérdekű munkát kértek volna rá, ám a két ügy egyesítése miatt ezt a számot emelték. 

Dr. Kis Krisztina kérdésére a nő beismerte a bűnösségét, lemondott tárgyalásról való jogáról, bár nem kívánt vallomást tenni.

Ítéletében a járásbíróság bűnösnek mondta ki a nőt. Az említett próbára bocsátásról szóló végzést megszüntette, és 250 óra közérdekű munkavégzésre ítélte az asszonyt. Mint azt dr. Kis Krisztina elmondta, ha a nő a számára meghatározott munkát vagy annak meghatározott részét nem végzi el, akkor azt büntetés-végrehajtási intézetben fogházfokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre kell átváltoztatni. A bíróság kötelezte a nőt az eljárás során felmerült 41 ezer 300 forint bűnügyi költség megfizetésére. 

 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában