Láthatóan Békéscsabán

2 órája

Világítás, többféle ajándék járt a helyes válaszért - videóval

Megváltoztak az időjárási és útviszonyok. Ennek apropóján arra hívták fel a figyelmet pénteken Békéscsabán, a Szent István téren a rendőrség és az önkormányzat közös, Láthatóan Békéscsabán című rendezvényével, hogy mennyire fontos az őszi, téli közlekedés során a láthatóság. Az érdeklődőket, köztük gyermekeket ügyességi kerékpáros pályával és játékokkal várták, láthatóságot és látást elősegítő ajándékokat osztottak.

Licska Balázs

Megváltoztak az időjárási és útviszonyok, és nagyon fontos, hogy megfelelően fel legyenek szerelve, biztonságos közlekedésre alkalmas állapotban legyenek az autók és a kerékpárok egyaránt – mondta Kónya Orsolya rendőr törzsőrmester, a Békéscsabai Rendőrkapitányság balesetmegelőzési előadója a Láthatóan Békéscsabán című rendezvényen.

Láthatóan Békéscsabán
Különféle játékokkal és ajándékokkal várta az érdeklődőket a rendőrség és az önkormányzat az érdeklődőket pénteken a Láthatóan Békéscsabán című program keretében. Fotó: Bencsik Ádám

Ilyen eszközökkel kell felszerelni a kerékpárokat

A kerékpárok kötelező, láthatóságot és látást elősegítő felszerelései között megemlítette

  • az első és hátsó világítást,
  • az első és hátsó világításokat kiegészítő prizmákat,
  • a küllőprizmákat – kettő kötelező az első kerékre, de nem árt tenni a hátsóra is –,
  • valamint, hogy a láthatósági mellény viselése is fontos lehet.

Lakott területen kívül kötelező a láthatósági mellény

Beszélt arról, hogy a gyalogosként is érdemes figyelni, hiszen a megváltozott időjárási és útviszonyok miatt lehet, hogy a sofőrök feszültebbek. Lehet köd, eső és hó, és nem biztos, hogy az autósok képesek olyan pontosan felmérni a távolságot, mint nyáron, száraz időben. Ezért csak akkor szabad a zebránál lelépni az úttestre, ha valóban biztonságos az átkelés. Felhívta a figyelmet: lakott területen kívül kötelező a láthatósági mellény a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak egyaránt.

Fiatal fiút gázolt halálra egy kombájn

Arra, hogy mennyire lényeges a láthatósági mellény viselése, valamint a kerékpár világítása, egy nemrég történt tragédia is ráirányította a figyelmet. Battonya határában, szeptember elején egy kombájn halálra gázolt egy 17 éves fiút, az áldozaton nem volt láthatósági mellény, és a bicikli sem volt kivilágítva. A balesetről egy buszvezető tett bejelentést, aki azt látta, hogy egy élettelen férfi van az út szélén, mellette pedig egy összetört kerékpár.

Láthatóan Békéscsabán: ajándékok jártak a helyes válaszokért cserébe

Kónya Orsolya rendőr törzsőrmester több játékkal is várta az érdeklődőket a főtéren, ajándékokért cserébe. Fel kellett öltöztetni kötelező felszerelésekkel a kerékpárt – ilyen a világítások, prizmák mellett a csengő és a fék is –, illetve a balesetmegelőzési előadó feltett több, KRESZ-szabállyal kapcsolatos kérdést. Arra a felvetésre, hogy mikor nem kell figyelembe venni az elsőbbségadást szabályozó jelzőtáblákat, az volt a helyes válasz, hogy akkor, ha működik fényjelző készülék.

Lényeges, hogy a gyerekek is legyenek tisztában az alapvető szabályokkal

A rendőrség és az önkormányzat partnereként a Fenntartható Térségért Alapítvány (FETA) egy ügyességi kerékpáros pályát alakított ki a főtéren, többek között zebrával, jelzőlámpákkal, valamint különféle jelzőtáblákkal. Gyebnár Péter a FETA elnöke kiemelte: fontos, hogy a gyerekek is tisztában legyenek a legfontosabb, sokszor előforduló jelzőtáblák jelentésével, az elsőbbségadási szabályokkal, azzal, hogy mikor lehet átkelni a zebrán, hiszen ők is részt vesznek a közlekedésben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában