kitüntetések, galériával

2019.01.27. 11:15

Ünnepi gálával zárta a kultúra hetét a város

A Csabagyöngyében megrendezett gálán átadták a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetéseket. A díjat ebben az évben Tóth Péternek és a Békéstáji Művészeti Társaságnak ítéltek oda.

B. A.

A szombati ünnepségen Szarvas Péter polgármester beszédében felelevenítette a város elmúlt évben zajló kulturális életének legmeghatározóbb pillanatait.

– Intézményeink tevékenysége mellett büszkék lehetünk kórusainkra, táncegyütteseinkre, művészeinkre, kulturális-művészeti közösségeinkre, akiknek feledhetetlen pillanatokat köszönhettünk 2018-ban. Ugyanakkor boldogsággal tölt el az is, hogy városunk hagyományőrző és az itt lakók a magyar kultúrát napi szinten élő és megélő közösséget alkotnak, amely példaértékű lehet nem csak térségünkben, de országos tekintetben is – hangsúlyozta Szarvas Péter.

Ezt követően a polgármester Kiss Tibor alpolgármesterrel karöltve adta át a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetéseket.

A közgyűlés döntése alapján a díjat ez alkalommal Tóth Péternek ítélték oda. Az Egyesült Államokban élő Junior Prima-díjas zongoraművész nem tudott jelen lenni az eseményen, az elismerést édesanyja, Tóth Istvánné vette át.

A közgyűlés döntése értelmében az elismerés évente legfeljebb kétszer adományozható. Az este másik ünnepeltje a Békéstáji Művészeti Társaság volt. A rangos kitüntetést Gnandt János, az egyesület elnöke és Lonovics László tiszteletbeli elnök közösen vették át.

– Ez év májusában lesz társaságunk 28 éves. Egy közösség életében ez egy érték, amely 28 év szerepvállalása Békéscsaba és a megye kulturális életében és amely immár 45 tagú társaságunk közös munkája. Köszönet mindazoknak, akik támogatták a tevékenységünket – fogalmazott Gnandt János, majd átadta a szót kollégájának.

A 22 évig elnöki tisztséget betöltő Lonovics László hangsúlyozta, bár ketten állnak most a színpadon, de az elismerés elnyerésében a társaság mögött álló közösségnek kiemelt szerepe van, ezzel együtt az alkotók művészeti tevékenysége Békéscsaba arculatának elmaradhatatlan része.

Az estet Gál Tamás érdemes művész, Liszt-díjas karmester vezényletével, Kodály Zoltán és Bartók Béla műveiből álló koncert zárta.

Tóth Péter bár személyesen nem volt jelen a gálán, de videóüzenetben mondott köszönetet az elismerésért.

– Külön öröm ez számomra, hogy ilyen fiatalon kerültem egy olyan közösségbe, melynek tagjait városunk büszkeségei, kiválóságai alkotják. Minden sikerem mögött ott vannak a volt tanáraim, családtagjaim, barátaim és nem utolsósorban a közönségem, különösen a békéscsabai közönségem, akiknek a szeretetét, tiszteletét minden egyes itthoni koncert alkalmával van szerencsém megtapasztalni. Igyekszem a jövőben is mindent megtenni azért, hogy Békéscsaba hírét messzire vigyem a világban és méltó legyek a kapott elismerésre – fogalmazott a világhírű zongoraművész, aki 2016 óta New Jersey-ben él, ahol két egyetemnek is zongoratanára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában