Nosztalgia

2019.04.28. 13:34

Oncsa házak egykori lakói találkoztak Kardoskúton

Szombaton találkoztak a községben épített Oncsa-házak egykori lakó, a leszármazottak, a hozzátartozók. Oncsa-sornak hívták egykoron ezt a településrészt, ma Béke utca. Örültek az alkalomnak, a viszontlátás lehetőségének a megjelentek.

Csete Ilona

Kilencvenen érkeztek a szombati invitálásra. A Bodrogi család egy ilyen ingatlant felújított. Úgy határoztak, megőrzik a jövő számára a múltat. Napjainkra komoly gazdasági, településtörténeti gyűjteményre lehetnek büszkék. Az udvarukon felállított sátor alatt nosztalgiáztak a megjelentek Verasztó Lajos díszpolgárral közösen.

Visszatekintésében a házigazda, Bodrogi József, felidézte: 1940-ben Hóman Bálint terjesztette az országgyűlés elé, hogy a nagyon szegénysorban élő nagycsaládosoknak biztosítsanak lakhatást. Abban az időben 12 ezer ilyen ONCSA (Országos Nép és Családsegítő Alapítvány) ház épült.

A Bodrogi családnál visszarepülhettünk nagyszüleink világába. Helyben megtekinthető volt az Oncsa-házban minden, ami a vásárhelyi pusztára jellemző (berendezési tárgy, használati eszközök). Ez egy látványos időutazás volt a jelenlévőknek.

– Emlékezzünk az első lakókra, róluk, rólunk szól ez a nap – mondta a vendéglátó, majd sorolta a Béke utcai ingatlanok egykori lakóit, Szabóékat, Andrékóékat, Radicsékat, Károlyiékat, a Szente család tagjait, Csákiékat, a Katona, a Kereki, a Jámborcsik családot.

Együtt emlékeztek a már elhunytakra, a legfiatalabbak pedig ismerkedtek őseik örökségével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában