Berzsenyi utca

2019.09.27. 13:51

Száguldoznak az autók a békéscsabai utcában

A tavalyi adatok alapján a legtöbb baleset a gyorshajtás és az elsőbbségadás elmulasztása miatt történt, ami városon belül még több veszélyt rejt. A személyi sérülés magasabb kockázata mellett az utakra kiszaladó állatoknak esélyük sincs a gyorsan közeledő járművekkel szemben.

Vágvölgyi Nóra

Berzsenyi utca Békéscsabán

Fotó: Imre György

Egy olvasónk jelezte, hogy egyre nagyobb gondot okoz a Berzsenyi utcában lakók számára, hogy az arra közlekedő gépjárművezetők egy része – hiába van kihelyezve 30-as sebességkorlátozó tábla – jóval a megengedett sebesség felett hajt, aminek elsősorban a házi kedvencek az elszenvedői. Mint olvasónk mondja, a 80–100 kilométer/óra sebességgel közeledő autókra nem tudnak reagálni a kutyák vagy macskák, és megriadva, a kitérés helyett egyenesen a kocsi elé futnak.

Csiaki Tamás, a városüzemeltetési osztály vezetője az érintett szakaszon tapasztalt gyorshajtásokkal kapcsolatban elmondta, hogy az utóbbi időszakban több lakossági panasz érkezett hozzájuk a Berzsenyi utcában a KRESZ szabályait be nem tartó, száguldozó autósok miatt.

Az utca egyes szakaszain csak 30-al lehet menni /Fotó: Imre György/

– Sajnos a város más pontjain is előforduló probléma, hogy a sebességkorlátokat be nem tartók veszélyeztetik a járókelők biztonságát. Azonban a KRESZ betartatása nem önkormányzati feladat, ezen szabálysértések szankcionálása nem önkormányzati hatáskör – fogalmazott. Hozzátette, a városvezetés korábban már kihelyezett 30-as táblákat a Berzsenyi utca egyes szakaszain annak érdekében, hogy a forgalmat lassítsa és ezáltal biztosítsa a biztonságos közlekedés feltételeit. Kitért arra is, hogy a forgalmat tovább mérsékelni a fekvőrendőrök kihelyezésével lehetne. Azonban ahhoz, hogy egyes helyekre fekvőrendőrök kerüljenek, a környéken lakók beleegyezése szükséges.

Az ügyben megkerestük a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságot is. Tűri Zsanett sajtóreferens elmondta, hogy a Berzsenyi utcában tavaly év eleje óta egy személyi sérüléssel járó közlekedési balesetről érkezett bejelentés hozzájuk.

– Idén január 4-én egy személyautó és egy kerékpáros ütközött össze az elsőbbségadási szabályok megszegése miatt. Az érintett utca az éves baleseti adatok alapján fokozott rendőri jelenlétet, ellenőrzést jelenleg nem igényel. Teljes hosszának ellenőrzése azonban szerepel a közterületen szolgálatot teljesítő rendőrjárőrök útvonalában – hangsúlyozta a sajtóreferens.

Felmerül a felelősség kérdése

Amennyiben megtörténik a baj és egy kutya vagy egy macska városon belül autónk elé szalad, az autóvezető felelőssége, hogy akar-e segíteni az állaton, megkeresi-e a gazdát, illetve állatorvoshoz viszi-e, ahol le tudják olvasni a chipet. Abban az esetben, ha az autóban kár keletkezett, és kártérítési igénye van a sofőrnek, akkor a rendőrséghez kell fordulnia, mert az a KRESZ betartásához kapcsolódik. A Polgári Törvénykönyv egyértelműen előírja, hogy az a személy, aki állatot tart, az állat által másnak okozott kárért helytállni köteles. Ez alól csak és kizárólag akkor mentesül, amennyiben bizonyítja az, hogy az állat tartásával kapcsolatosan felróhatóság nem terheli.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában