Orosháza

2020.03.22. 19:44

Egyedi emlékművel hirdetik az eseményt

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra már készülnek az orosházi és a környékbeli katolikus hívek. Legutóbb 1938-ban volt hasonló világesemény hazánkban, akkor Orosházán egyedülálló módon emlékművet is állítottak. Az idei készülődésről, az emlékhelyről beszélgettünk a Jézus Szíve Plébánián Iványi László kanonokkal.

Cs. I.

Adódik a kérdés, mit jelent a ma emberének ez a szó: eucharisztikus?

– Idén szeptember 13–20. között tartják Budapesten a világeseményt. Az 1881 óta rendszeresen megszervezett egyhetes nemzetközi rendezvényen a katolikus egyház tanítása szerint az oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztust hirdetik és ünneplik. Jézus szeretete beletestesül a kenyérbe, borba, ahogy a XXI. század embere is, ha ajándékoz, akkor nem a tárgyi valóság, hanem az ajándékozó szeretetét kell, hogy észrevegyük, értékeljük. Ilyen egyszerű hasonlattal szeretném érzékeltetni a lényeget. Arra is kiváló lehetőség ez a kongresszus, hogy felkeltse az emberekben a hit erejét, gyakorlásának az igényét, 80 év után idén ismét lesz erre alkalom.

Iványi László hírportálunknak is megmutatta az országosan egyedülálló emlékművet /A szerző felvétele/

Iványi László elmondta, a készülődés már 2019-ben elkezdődött egyházuknál:

– Megelőző programjaink egyike volt, amikor napokig Orosházán találkoztunk azzal a vándorkereszttel, ami 3,2 méter magas és a magyar szentek ereklyéivel díszített. Folyamatosan vándorol hazánkban és a határon túl a nagyobb közösségekhez is eljutva, s hirdetve ennek a világeseménynek a jelentőségét. Lelki programokat szerveztünk. Szentbeszédeimben azóta is napirenden van a szeptemberi világtalálkozó, amire már sokan regisztráltunk.

A plébános elmondta, idén Orosházán nem lesz elsőáldozás: – A szeptemberi egyházi esemény első napjának a programjára hirdetett misén országos elsőáldozást terveznek, oda készülnek a mi gyermekeink is. A felnőttekkel pedig a zárórendezvényre utazunk, együtt. A pápa látogatására is van esély – tette hozzá, és elmesélte, hogy Ferenc pápával még nem, de II. János Pál pápával személyesen is találkozott.

– Meghatározó élménye volt mindez az életemnek, amiért hálát is adok. Nem volt hiábavaló, hogy tanultam lengyelül. Ugyanis a pápa szülőhelyén, Lengyelországban volt alkalmam találkozni és beszélgetni vele.

Az orosházi katolikusok méltán büszkék arra, hogy 1921-ben elhelyezték templomuk alapkövét Jézus Szíve főünnepén. A Széchenyi téren álló templomuk mellett lévő parkban olyan emléket állítottak 1938-ban, ami országosan egyedülálló.

– Jézus Szíve tiszteletére épült katolikus templomunk kertjében 1938-ban, Szent István halálának 900. évfordulója alkalmából és a budapesti eucharisztikus világkongresszus emlékére gyönyörű pietát állítottak fel az egyházközség hívei a templom bejáratától balra, a templomkertben – mutatta a helyszínen a kanonok.

Büszkék a kompozícióra

Az orosházi hívek a kompozícióra nagyon büszkék. A templomot Széchenyi Miklós püspök építtette 1922-ben, Siegel Albin és Szőts Imre tervei alapján, modernizált román stílusban. A Széchenyi tér a püspökről kapta a nevét.

– A pietá hat méter hosszú, hármas lépcsőfokon elhelyezett műkő talapzaton áll. A háttérben hat méter magas kereszt látható. A kereszt alatt Szűz Mária egy sziklán ül, és a halott Jézus teste is a sziklára nehezedik, Mária csak fiának felső testét tartja ölében. A bal oldali dombormű Szent Istvánt, a jobb oldali az 1938-as eucharisztikus kongresszus szimbólumát ábrázolja. Azt tervezzük, hogy az idei világesemény tiszteletére is kültéri emlékművet készíttetünk – avatott be elképzeléseikbe Iványi László.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában