Újra szőhetik álmaikat

2020.07.21. 14:57

Megsokasodtak az alkotó kézműves asszonyok Mezőkovácsházán

A veszélyhelyzet okozta kényszerpihenő alatt minden mezőkovácsházi kézművesszakköri tag otthon pótolta az elmaradt munkákat, hiányosságokat. Az asszonyoknak nagyon hiányoztak a közösségi alkalmak. Mióta újra kinyitott a Kalocsa Róza Művelődési Központ, azóta újra rendszeressé váltak a foglakozások.

Csete Ilona

A lelkes közösség tavasszal szép eredményt ért el az országos textiles konferencián és kiállításon, ahol az első helyezés mellett egy különdíjat is elhozhattak.

– Végre újra együtt tölthetünk tartalmasan délutánokat. Egyébként azt az anyagot szeretnénk bővíteni, amivel tavasszal sikert arattunk, és készülünk a népművészek legnagyobb megmérettetésére, az Országos Népművészeti Kiállításra. Elmarad a nyári táborunk, aminek tavaly rendkívül nagy sikere volt. Egy hosszú hétvégi kézművesnapokkal próbáljuk kicsit pótolni majd augusztusban – összegezte Dunainé Pszota Mária, a Kovácsházi Kézműves Kör elnöke az idei évi elképzeléseket.

Hímeznek, nemezelnek, ékszereket készítenek /Fotó: BMH/

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület 2016-ban lehetőséget adott arra, hogy a mezőkovácsházi kézművesek is bekapcsolódjanak a Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés megyében című projekt munkájába. Ez a pályázat éppen olyan közösségek létrehozását és működtetését támogatja, melynek létrehozására már többször megfogalmazódott az igény az alkotni vágyók részéről.

– Ekkor hirdettünk komplex kézművesszakkört. Három mesterség megismerésére – szövés, nemezelés, népi ékszerkészítés – kínáltunk lehetőséget. A pályázati időszak első évében 18 érdeklődő ismerkedett a népi kismesterségek alapjaival. Olyan sikeres és jó hírű volt a közel egyévi tevékenység, hogy a következő évben már több mint 30 fő jelentkezett a szakkörbe. Stabil alkotóközösséggé alakultunk – mesélt lelkes kis kollektívájuk szakmai építkezéséről a vezető.

Úgy érezték, egy régi álom megvalósításának is eljött az ideje. Az alkotó kézművesek egyesületté szerveződtek. A szándéknyilatkozatot a kézműves-, a hímző és a foltvarró szakkör tagjai, több érdeklődő is aláírta.

Azzal mindenki teljes mértékben egyetértett, jó dolog egy kreatív közösséghez tartozni. Végül a Kovácsházi Kézműves Kör 43 alapító taggal létrejött. Ápolják a népi kézművesség hagyományait. A tárgyalkotó népművészeti tevékenységek, mesterségek széles körű megismerése mellett azokat átadják másoknak is. Segítik a népi iparművészeti, iparművészeti tevékenységek megismertetését. Az egyesület nyitott, bárki tagja lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában