tehetség

2020.11.09. 13:36

Fejlesztőmunkával pallérozzák az orosházi óvodások képességeit

A felújított Forrás Református Óvoda a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács pályázatán elnyerte a legmagasabb Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet. Az intézmény idén öt különböző tehetségműhelyt indított. Tóth Mónika, az Orosházi Református Egyházközség által fenntartott intézmény vezetője mesélt a megújult óvoda falai között a részletekről.

Csete Ilona

Az intézmény óvodai nevelése során azt vallja, hogy mindenki csak akkor tudja adott képességeinek, kreativitásának a maximumát kihozni magából, ha ezt környezete a legkedvezőbb módon támogatja – fejtette ki Tóth Mónika.

– Ez fokozottan igaz a tehetségekre. Az ének-zene, ­furulya-tehetségműhelyben a gyermekek az ötvonalas rendszerben, valódi helyükön és valódi nevükön ismerik, illetve tanulják meg a zenei hangokat, amikor furulyán egyszerű gyermekdalokat játszanak el. Ez többek között fejleszti óvodásaink memóriáját, ritmusérzékét és kiállását. A természet- és matematikai tehetségműhelyünket sakkoktatással egészítjük ki. A munka célja, hogy átlagon felüli matematikai, logikai képességeik fejlődjenek.

A gyerekek élvezik a játékos feladatmegoldásokat /Fotó: BMH/

Tóth Mónika hozzátette, a játékos formában megtartott sakkfoglalkozásokon tapasztalható a koncentráció növekedése, a javuló memória.

Vizuális tehetségműhelyükben a tehetséges gyerekek önkifejezése kiteljesedhet, bátran és szívesen használnak új technikákat.

A néptánc-tehetségműhely pedig hozzájárul magyarságtudatuk erősítéséhez.

– Az a célunk, hogy a kicsik mozgáskultúrája sok irányba fejlődjön. A tánc ügyességre, magabiztosságra nevel. Míg a sporttehetségműhelyben különböző ügyességi játékokon keresztül fejlesztjük a képességeiket. Kiemelten figyeljük az alap- és erő-állóképességet, a nagymozgásfejlettséget, a mozgáskoordináltságot, a reakcióképességet, az egyensúlyt, illetve az irányított mozgásokat – összegezte mind az öt terület fontosságát az óvodavezető.

A modern, bővített épületet nyáron vehették birtokba

A Forrás óvoda három csoportjában 77 gyermek neveléséről gondoskodnak. A Lehel utcai épületüket 2020 nyarán vették ismét birtokukba. A teljesen megújult eredeti ingatlan mellé készült egy új, hatszáz négyzetméteres épületrész. Erre a beruházásra nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 270 millió forintot az Orosházi Református Egyházközség. Az ingatlan kívül s belül megszépült, energetikai szempontból is gazdaságossá vált az üzemeltetése az épületnek. Vásárolhattak új óvodai eszközöket, bútorokat a helyiségek berendezéséhez, felszereléséhez. Megújult és megnövekedett a játszóudvaruk, a kertjük, ahova új játékelemek és öntözőrendszer is került.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában