Beruházás

2022.03.31. 19:57

Fejlesztik az iskolát, bővítették a bölcsődét Zsadányban

Bővítik és korszerűsítik kormányzati támogatásból Zsadányban a református általános iskolát, a 650 millió forintos beruházás alapkövét csütörtökön tették le az intézmény udvarán. Ebédlőt és tornatermet építenek, korszerű szaktantermeket alakítanak ki. A helyi református bölcsődét pedig 250 millió forintból fejlesztették, a beruházást szintén csütörtökön adták át.

Licska Balázs

A megújult és bővített református bölcsődét dr. Fekete Károly, dr. Kovács József, Demeter Ottó és Dudás Árpád adta át /A szerző felvétele/

Az intézmény történetének folytatását jelenti az alapkő letétele – fogalmazott a helyszínen tartott ünnepségen Eszenyiné Fábián Ildikó, a Zsadányi Református Általános Iskola igazgatója. Hozzátette, régi vágya az intézménynek, hogy saját ebédlővel, tágas tornateremmel, modern szaktantermekkel rendelkezzen, és mindez a közeljövőben megvalósul. A faluban emelkedik a gyerekek száma, a tanulók egészséges, biztonságos környezetben fejlődhetnek majd.

Gyermekekről szóló bibliai történeteket osztott meg dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, hangsúlyozva, a kicsik azok, akik örömkönnyeket tudnak csalni a nagyok szemébe. Kiemelte, olyan gyerekeket oktatnak, nevelnek Zsadányban, akik tisztában lesznek azzal, hogy mi is az ember: nem minden, de nem is semmi, hanem olyan lény, akire Isten gondot visel. Aláhúzta: bármerre is tart a világ, az ember Isten segítségére szorul, és támogatást kap tőle.

Példaértékűnek nevezte dr. Kovács József országgyűlési képviselő, hogy mi mindent tett és tesz le az asztalra a református egyház Békés megyében, így Zsadányban is. Fontosnak mondta az egyház jelenlétét az oktatásban, a nevelésben, amelyek az egyház révén biztos kezekben vannak.

Dudás Árpád, Eszenyiné Fábián Ildikó, Demeter Ottó, dr. Fekete Károly és dr. Kovács József közösen helyezte el a református általános iskolánál az időkapszulát tegnap délután /Fotó: Lehoczky Péter/

Dudás Árpád polgármester emlékeztetett, az önkormányzat 2012-ben adta át a helyi református egyházközség fenntartásába az általános iskolát, ami megfelelő döntésnek bizonyult. Úgy véli, az intézményben magas színvonalú munka folyik, a fejlesztéssel pedig felteszik erre a koronát.

A helyi református bölcsődét 250 millió forintból bővítették és újították fel a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében – mondta a helyszínen tartott ünnepségen Demeter Ottó esperes, zsadányi református lelkész. Hangsúlyozta: minden lehetséges annak, aki hisz. A 19 éves zsadányi szolgálata alatt megtapasztalta, hogy a Krisztusban való hitben ott van a csoda és az erő egyaránt. Elmondta: olyan intézmény született a faluban, amilyenre egy város is büszke lenne.

Új szárnnyal bővítették a meglévő épületet, amelyben helyet kapott a négy csoportszoba és mellette számos kiszolgáló helyiség, ezzel összességében 28-ra növelték a férőhelyek számát. Továbbá játszóudvart, fedett teraszokat alakítottak ki. A meglévő épületrészt is korszerűsítették, abban szintén több helyiség, például iroda lelt otthonra. A munkálatok 2020 végén indultak, a műszaki átadás-átvétel a napokban zárult, most zajlik a használatbavételi engedélyezési eljárás. 

 

Folytatódhat a bicikliút-építés

Több önkormányzati beruházást is átadtak csütörtökön Zsadányban ünnepélyes keretek között. Egy 80 millió forintos fejlesztés során korszerűsítették és bővítették a csapadékvizet elvezető rendszereket. Összesen mintegy 1800 méteren avatkoztak be, a munkálatok érintették a Lengyel Ferenc, a Szondy, az Arany János és a Petőfi utcákat, illetve szivattyúállást is telepítettek.

 

Egy összesen csaknem 120 millió forintos beruházás keretében bicikliutat építenek a Béke utcában, egyrészt a sportpálya és a Zrínyi utca, másrészt az óvoda és a Petőfi utca között. Az immár elkészült szakaszt ugyancsak átadták csütörtökön. A Magyar Falu Programban nyert forrás révén pedig folytatódhat a kerékpárút-építés a Béke utcában, a Petőfi és a Vörösmarty utcák között.

 

Dudás Árpád polgármester elmondta, a Magyar Falu Program keretében 14,7 millió forintot nyertek el kommunális eszköz beszerzésére. Az így vásárolt kisteherautó és traktorra szerelhető karos szárzúzó nagyban segíti majd az önkormányzati feladatok ellátását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában