Tehetséggondozás

2022.10.28. 19:57

Átadták a Bay Zoltán-ösztöndíjakat Gyulán - galériával

Ünnepélyes keretek között adták át a Bay Zoltán tanulmányi ösztöndíjakat pénteken délután a gyulai városháza dísztermében.

P. G.

Fotó: Bencsik Ádám

A testület által alapított ösztöndíj célja a város lakosságmegtartó erejének növelése és a kiemelkedően tehetséges középiskolás tanulók, valamint főiskolai, egyetemi hallgatók tanulmányainak támogatása annak érdekében, hogy friss diplomás munkavállalóként a városban telepedjenek le, és helyezkedjenek el.

Dr. Görgényi Ernő polgármester köszöntőjében elmondta, a tudomány az egyik legnagyobb kincs és az egyik legfontosabb erőforrás, amivel egy társadalom rendelkezhet. 

– Ezt is kifejezi a képviselő-testület szándéka, hogy ösztöndíjjal támogassa a legtehetségesebb gyulai diákokat – folytatta a gondolatot. Mint mondta, a tudást, a tudásra törekvést, a műveltséget meg kell becsülni, támogatni kell. – Ezért is fontos ez az ösztöndíj, melyet legyen bármilyen nehéz az önkormányzat anyagi helyzete, minden körülmények között meg akarunk tartani. Úgy gondoljuk, hogy a tanulás, a tudás a legjobb befektetés a diákok és a közösség számára egyaránt – hangsúlyozta.

Kifejtette, a fizikusról elnevezett ösztöndíjat 2015-ben nem csak azért hozták létre, hogy a legtehetségesebb fiataloknak anyagi támogatást adjanak, hanem hogy kifejezzék azt is, hogy a tehetséges diákok becsesek a közösség számára. 

Szólt arról, hogy a rendelet keretében eredetileg tíz-tíz középiskolás diákot, valamint egyetemi, főiskolai hallagatót tudtak támogatni, később viszont látva, hogy milyen sok kiválóság tanul a városban, beépítettek egy 60 százalékos pluszkeretet. Így a húsz támogatott fiatal helyett már harminckettőt választhatnak ki, és ezt a lehetőséget évről évre ki is használják. 

– Idén is 32 gyulai vagy Gyulán tanuló fiatal kapja meg a Bay Zoltán ösztöndíjat – emelte ki, majd elmondta, fontos céljuk, hogy minél szélesebb legyen a támogatott tudományterületek spektruma. 2022-ben a Bay-ösztöndíjasok között találunk filmtudománnyal, nemzetközi gazdálkodással, alkalmazott közgazdaságtannal, gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzéssel, pszichológiával foglalkozó diákot, jogászt orvostanhallgatót, angol-történelem szakos bölcsészt, tanítót, gyógypedagógust, vegyészmérnököt és képalkotás szakos hallgatót is.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában