Áprilisig eltartható

2022.12.13. 13:52

Fontos dísze a Békés megyei lakásoknak is a mikulásvirág

Mikulás napja ugyan elmúlt, de ettől még az adventi időszak kedvenc dísznövénye a mikulásvirág. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál érdeklődésünkre közölték, hogy hazánkban mintegy száz termelő foglalkozik a termesztésével, a kínálat 80-90 százalékát ők állítják elő.

Ny. L:

Azért is lehet hosszú távon fontos dísze az otthonoknak, mert különösebb szaktudás nélkül március végéig, április elejéig könnyen eltartható /Fotó: MW/

A termelők idén is főként az örök kedvenc, a piros szín tucatnyi árnyalatával jelentek meg, de természetesen rózsaszín, fehér, cirmos, sárga színekben is kapható a dísznövény. A vásárlók döntő többségben ugyan még mindig a pirosat keresik, de a kínálat nagyjából tizedét már az extrább színek teszik ki. Az igényeknek megfelelően, több mint 50 százalékban 12-13 cm-es cserepes méretben kínálják a mikulásvirágot, de a hatcentistől a 23 centisig széles a választék.

A növény azért is lehet hosszú távon fontos dísze az otthonoknak, mert különösebb szaktudás nélkül március végéig, április elejéig könnyen eltartható. Tíz percre pár centiméteres vízbe kell állítani, így a cserép alján levő lyukakon keresztül felszívja a számára szükséges vizet. 

Ügyeljünk azonban arra, hogy hosszabb ideig ne álljon a vízben. A mikulásvirág évelő, a következő évben akár újra is nyílhat, de ehhez ősszel zavaró fényektől mentes sötétre van szüksége. A különleges igényű, úgynevezett rövid nappalos növény Közép-Amerikából származik, maximum 13 órás nappali időszak mellett fejlődnek ki rendesen a levelei. Nagy a melegigénye, megfelelő fűtés nélkül kisebb lesz és lassabban nő. Hazánkban a termelők a kívánt mérettől függően június közepe és szeptember közepe között ül­tetik el, fóliában, illetve üvegházban nevelik, hajtatják. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában