Nemzetiségek napja

2022.12.10. 12:20

Ünnepeltek a szlovákok Tótkomlóson, átadtak két díjat

A Tótkomlósi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat pénteken több mint kétszáz vendéget várva szervezte meg a nemzetiségek napját. Elnökük, Laukó Zsuzsanna elmondta, két éve, a pandémia miatt csak szerény keretek között ünnepelhettek. Az idei jeles napot a szlovák iskola tornatermében tartották meg.

Cs. I.

Fúvószenei élményt a nagylaki és a komlósi zenekar garantálta

Fotó: Meleg Mariann

Zelman Ferenc, az Országos Szlovák Önkormányzat elnökhelyettese, a Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniójának az elnöke köszöntőjében arról a nyelv- és hagyományőrző törekvésekről beszélt, ami a házigazdák részéről példás. A szép komlósi szlovák tájszólás, a helyi szlovák színjátszás, a fóvúvószene, a szlovák gasztronómia olyan kincse ennek a szlovákok lakta településnek, amiből e napon minden résztvevő ízelítőt is kapott.

Klement János, a Komlósi Szlovákok Szervezetének az alelnöke vette át a díjat Fotós: Meleg Mariann

A szlovák önkormányzat 1998-ban alapította a Komlósi Szlovákokért díjat. Minden évben több, arra érdemes  szervezet, vagy személy kaphatja. Az idei díjazott, a Komlósi Szlovákok Szervezete. Alelnökük, Klement János vette át az elismerést Zelman Ferenctől.

Ugyanezt a díjat 2019-ben a szlovák zeneszerzőnek, Adam Hudecnek ítélték, ő is most vette át az elismerést. Számos kötődése van Békés megyéhez, Tótkomlóshoz (írt zeneművet a komlósi fúvószenekarnak; idén, az Országos Szlovák Önkormányzat által szervezett Magyarországi Szlovákok Napján, Szarvason mutatta be a komlósi zenekar Adam Hudec darabját, a Magyarországi szlovákok című művét).

Adam Hudec is átvette az elismerést Fotós: Meleg Mariann

A komlósi szlovákok meghívását elfogadta Nagylak delegációja, az ottani fúvószenekar is műsort adott a Tótkomlósi Ifjúsági Koncert Fúvószenekar mellett.

Szlovák festők képeiből mini tárlatot állítottak össze Fotós: Meleg Mariann

A nemzetiségi nap társszervezőjeként, a Nagybánhegyesi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, elhozta azokat a festményeket, amelyek náluk, egy nyári alkotótáborban készültek. A nagybánhegyesiek meghívására érkeztek szlovákiai alkotók, munkáikat pedig a vendéglátóik vándortárlaton mutatják  be.

Szombaton ez a kiállítási anyag, valamint a komlósi fúvósok Nagylakon mutatkoznak be.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában