Békéscsaba

2023.04.29. 06:30

Közösség-díjat nyert el a pár éve életre hívott Kenderföldek Egyesület

A Matróz kocsmában és környékén egy interaktív, a helyi tégla- és cserépgyártás történetét, folyamatát bemutató, kisvonatozásra is lehetőséget adó kiállítóteret hozna létre a Kenderföldek Egyesület, együttműködve a Téglagyár- és Iparvasút-Történeti Egyesülettel, valamint az önkormányzattal. A Csicsely Gergő elnök vezette, pár éve életre hívott egyesület a békéscsabaiak szavazata alapján érdemelte ki nemrég a Herczeg Tamás országgyűlési képviselő az általa életre hívott elismerést, a Közösség-díjat.

Licska Balázs [email protected]

Csicsely Gergő, a Kenderföldek Egyesület elnöke szerint fontos visszajelzés a Közösség-díj.

Fotó: Bencsik Ádám

Csicsely Gergő elmondta, hogy a Kenderföldek Egyesületet 2021-ben hívták életre tíz alapító taggal, és a létszám most is nagyjából tíz körül alakul. A városrész a megyeszékhely infrastrukturális szempontból viszonylag elmaradott területe volt – azóta történtek jelentős előre lépések –, és szerették volna a helyiek, hogy ott is legyenek fejlesztések. A cél az volt, hogy a figyelmet ráirányítsák a Kenderföldekre, és úgy gondolták, érdemes ennek érdekében egyesületet szervezni, amely tehet a városrészért. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az egyesület nem egy érdekképviseleti szervezet, ennél többről szól, sokféle módon tesznek a városrészért.

Kifejtette: sokat egyeztettek annak érdekében, és nyomatékosították is azt az igényt, miszerint szükség van a Kenderföldeken is a vezetékes ivóvízhálózat kiépítésére. Bár mások indokként felhozták, hogy kevesen laknak a területen, valójában a rendszer hiánya szabott gátat a fejlesztéseknek. Ugyanis azok, akik itt építkeztek volna, pont emiatt nem igazán tudtak élni a családi otthonteremtési kedvezményével, a csokkal, de hitelt sem nagyon tudtak felvenni – pedig ezek nyilván szinte elengedhetetlenek egy-egy építkezésnél. Kiemelte: azzal, hogy elindult a vezetékes ivóvízhálózat kiépítése, a beruházási kedv is várhatóan nőni fog a Kenderföldeken.

Csicsely Gergő elmondta, hogy a városrészben emellett a szennyvíz és a csapadékvíz elvezetésére szintén megoldást kell a jövőben találni, valamint szilárd burkolatú utakat szükséges építeni. Hangsúlyozta viszont azt is, hogy szeretnék megtartani a városrész zöld jellegét, hiszen szerinte ez az, ami rendkívül vonzóvá teszi a területet a jaminai bányatavak közelsége mellett – amelyek környezete remélhetőleg nemcsak a távoli, hanem a közeli jövőben is potenciális fejlesztendő terület lehet. Ennek első lépése lenne annak megvalósítása, amit a Matróz kocsmánál és közvetlen környezetében, önkormányzati területeken terveznek.

Az elnök kiemelte, hogy a környezet gondozására, a zöldterületek karbantartására szintén nagy hangsúlyt fektetnek. Tavaly, az aszályos időszakban például a Hatvanezer Fa Egyesülettel karöltve locsolták a Kígyósi úti fákat; emellett szemétszedő akciókat szerveztek. A társadalmi szerepvállalás jegyében a Kenderföldeken élő fiatal, tehetséges sportolókat támogatták egy sportáruház közreműködésével.

A közösség építését ugyancsak fontosnak ítélik. Ennek szellemében rendeztek tavaly első alkalommal családi pikniket a Matróz kocsmánál, a Matróz Sporthorgász Egyesülettel a csónakázást szerveztek a Csaba-tóra, a Csabagyöngye szőlő- és gyümölcsültetvénynél borkóstolót előadásokkal megspékelve, a Wenckheim turista- és kerékpárút melletti madárlesnél pedig egy programot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel.

Csicsely Gergő szerint a békéscsabaiak a szavazataikkal kifejezték azt, hogy elismerik, jónak és hasznosnak ítélik azt a munkát, amelyet az egyesület folytat, hogy amit tesznek, az tényleg közérdekű, nem pedig öncélú. Aláhúzta, fontos, hogy láthatóan, transzparensen végezzék a tevékenységüket. Az elnyert Közösség-díj motivációt jelent a további célok megvalósításához.

Projektjavaslatot nyújtottak be a városnál

Mivel a városnak nem tud forrást szánni a volt Matróz kocsma felújítására, illetve tervet sem fogalmazott meg az épület hasznosítására, a Kenderföldek Egyesület benyújtott az önkormányzat számára egy projektjavaslatot, és azt tárgyalták is nemrég a városüzemeltetési, fejlesztési és környezetvédelmi Bizottság ülésén – fogalmazott Csicsely Gergő. Az elnök szerint hamarosan megnyílnak a magyar-román határon átnyúló pályázatok, ezek keretében igényelnének támogatást az elképzeléseik megvalósítására. Ebben – az önkormányzat mellett – stratégiai partnerük a Téglagyár- és Iparvasút-Történeti Egyesület, azaz az Alföldi Kerti Gazdasági Vasutak csapata.

Hangsúlyozta: a békéscsabai tégla- és cserépgyártás több mint százéves múltra tekint vissza, és a területet iparvasút hálózta be. A Téglagyár- és Iparvasút-Történeti Egyesület az elmúlt években olyan gyűjteményt halmozott fel, amelyet érdemes lenne skanzen jelleggel közszemlére adni, a volt csillejavító műhelynél kiállítóhelyet létrehozni. Úgy véli, ez érdekes lehet sokak számára, mivel sokan kötődnek a tégla- és cserépgyárhoz. Kiemelte azt is: a fejlesztési elképzeléseik az önkormányzati területekre vonatkoznak. A megfelelően üzemeltetett, rendezett Csaba- és Fás-tavak környéke továbbra is a horgászokat szolgálná, az ő nyugalmukat nem zavarnák meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában