Helyi sportélet felélesztése

2023.04.22. 15:51

Műfüves focipályát avattak Battonyán - galériával

A helyi sportélet felélesztését és a gyermekek egészségesebb életmódját jelentheti az a műfüves focipálya, amit szombaton adtak át Battonyán, egy leendő sportcentrum egyik első elemeként. A létesítmény névadó szponzora dr. Karsai József kutatómérnök.

V. E.

Fotó: Vásári Erzsébet

Műfüves pályát avattak szombaton a Battonyai Testgyakorlók Köre (Battonyai TK) szervezésében. Az eseményen Mákos Árpád, a TK elnökségi tagja köszöntötte elsőként a jelenlévőket. Elmondta, történelmi pillanat ez a battonyai sportéletben, hiszen évtizedek óta nem volt ilyen jelentőségű beruházás a település szabadidősportot és a labdarúgást érintően. Hozzátette, a TAO források nem végtelenek, melyekből Battonya 12-14 millió forintra jogosult általánosságban, ám ehhez képest az utóbbi mintegy 2,5 évben infrastrukturális és egyéb beruházásokra összességében több mint 100 millió forintot sikerült a településre vinni. Ez pedig köszönhető egyrészt a Magyar Labdarúgó-szövetségnek (MLSZ) , illetve azon személyeknek, akik a források megszerzésében segítenek, így például Erdős Norbert országgyűlési képviselőnek.

Boros Csaba elmondta, polgármesterként a képviselő-testülettel együtt döntéseket kell hozniuk, és ilyenkor mindig az a cél lebeg előttük, hogy a település érdekében határozzanak. Így tettek akkor is, amikor úgy döntöttek, hogy a Battonyai TK-nak adják át fenntartásra és üzemeltetésre a helyi sportkomplexumot. Hiszen ők értenek a legjobban hozzá, miután az életük és munkásságuk is a sportról szól. Hozzátette, látva az elkészült műfüves pályát, már biztos abban, hogy jól határoztak.

Erdős Norbert kifejtette, köszönet illeti azokat, akik kitalálták, hogy a most átadott pálya dr. Karsai Józsefről legyen elnevezve, akinek munkásságáért hálásak. Hozzátette, a TAO-t sok támadás éri, ám Battonyán sok fejlesztés valósulhatott meg az utóbbi néhány évben ezen forrásnak köszönhetően. Ilyen többek között az önjáró öntözőkocsi-, a fűnyíró traktor-, és a pályakarbantartó gép beszerzése, vagy az informatikai beruházások, illetve egy 9 fős kisbusz, öltözői berendezések, labdafogó háló, valamint tartóoszlopok vásárlása, most pedig a műfüves pálya megépítése, ami hamarosan világítást is kap. Hangsúlyozta, a TAO-t felajánlók, a kivitelező vállalkozások, és ők maguk is azért tesznek és dolgoznak, hogy a gyermekek sportoljanak, egészségesek legyenek, jól érezzék magukat és közösséget hozzanak létre.

Dr. Karsai József kutatómérnök, feltaláló és a sportcentrum névadó szponzora elmondta, a sport hat éves kora óta számára az egészséget jelenti, amivel a családok gyógyszerköltségeket takarítanak meg. Hiszen aki sportol, kevesebbszer és kevésbé betegszik meg. Hozzátette, keveseknek adatik meg az, hogy még életében elneveznek róla egy létesítményt, amiért rendkívül hálás, és büszkeség tölti el. Véleménye szerint ez a pálya, a másik füves pályával együtt hamarosan fellendíti a battonyai sportéletet, és hozzátesz majd a lakosságcsökkenés megállításához is.

Mákos Árpád elárulta, két évvel ezelőtt Békés vármegyének biztosítottak egy visszamaradt, több mint száz milliós TAO keretet, amire 70 település pályázhatott. Végül a Battonyai Labdarúgó Egyesületnek köszönhetően a fent említett összegből 30 millió forintot településük kapott meg. Ezt egészítették ki többen annak érdekében, hogy a most átadott műfüves pálya megépülhessen. Köztük dr. Karsai József is, aki az utolsó hiányzó nagyobb összeget utalta el a cél megvalósításáért.

Dr. Kiss-Rigó László a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke kifejtette, a sport, a mozgás és a játék nélkülözhetetlenül hozzátartozik a gyermekek feljődéséhez és az emberek általános egészségéhez. Ez utóbbiak biztosításához pedig az új battonyai műfüves pálya tökéletes helyszínt biztosít. Hozzátette, jó érzés számára részt venni a battonyaiak örömében, amikor a településen egy nagy összefogásából egy ilyen nemes cél valósul meg. Végül felszentelte a pályát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában