Nagybánhegyes

2023.08.19. 16:58

Pepó Jánosné: példaértékű hagyományőrző és értékközvetítő tevékenysége

Állami ünnepünk, augusztus 20. alkalmából adományozandó állami kitüntetések, kulturális középdíjak és a Népművészet Mestere díjak ünnepélyes átadását rendezték meg augusztus 19-én, szombaton a Pesti Vigadóban. Pepó Jánosné, a Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Közhasznú Egyesület vezetője ott vette át kitüntetését.

Csete Ilona

Pepó Jánosné szombaton vette át a kitüntetést a fővárosban. Fotó: BMH

A Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Közhasznú Egyesület elnökének, Pepó Jánosnénak a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozta a köztársasági elnök, amit dr Vitályos Esztertől, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettesétől vett át. Az indoklásban az állt, a helyi közösséget gyarapító, példaértékű hagyományőrző és értékközvetítő tevékenysége elismeréseként méltó e kitüntetésre.

A dél-békési településen 2008 óta működik hivatalosan a Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Közhasznú Egyesület. Munkája igen sokrétű és meghatározó a nagybánhegyesiek, a helyi szlovákok életében. Pepó Jánosné kezdeményezésére 2013-ban megalakult a Rezeda díszítőművészeti szakkör, mely rengeteg kiállításon vett részt Magyarországon Budapesten, Pilisszentkereszten, Ráckevén, Tótkomlóson, Békéscsabán, Szegeden, Szlovákiában Füleken  és Horvátországban Rijekában. A szakkör szakmai szempontból is jelentős eredményeket ért el: 2016-ban például a XV. országos textiles konferencián III. díjat nyertek, egy évvel később a XVI. országos textiles konferencián Békéscsabán már kiemelt I. díj lett a jutalmuk.
Pepó Jánosné fontosnak tartja a fiatal generáció bevonását a hagyományőrző tevékenységbe. Mindig észreveszi az adódó lehetőségeket az értékmentés területén, jó szemmel választja ki az értékes dolgokat és mindent megtesz az általa eltervezett elképzelések és ötletek megvalósítására.

Állami ünnepünk, augusztus 20. alkalmából adományozandó állami kitüntetések, kulturális középdíjak és a Népművészet Mestere díjak ünnepélyes átadását rendezték meg augusztus 19-én, szombaton a Pesti Vigadóban. Pepó Jánosné, a Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Közhasznú Egyesület vezetője ott vette át kitüntetését.

A Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Közhasznú Egyesület elnökének, Pepó Jánosnénak a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozta a köztársasági elnök. A méltatásban az állt, a helyi közösséget gyarapító, példaértékű hagyományőrző és értékközvetítő tevékenysége elismeréseként vehette át a kitüntetést.

A Dél-Békési településen 2008 óta működik hivatalosan a Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Közhasznú Egyesület. Munkája igen sokrétű és meghatározó a nagybánhegyesiek, a helyi szlovákok életében. Pepó Jánosné kezdeményezésére 2013-ban megalakult a Rezeda díszítőművészeti szakkör, mely rengeteg kiállításon vett részt Magyarországon Budapesten, Pilisszentkereszten, Ráckevén, Tótkomlóson, Békéscsabán, Szegeden, Szlovákiában Füleken  és Horvátországban Rijekában. A szakkör szakmai szempontból is jelentős eredményeket ért el: 2016-ban például a XV. országos textiles konferencián III. díjat nyertek, egy évvel később a XVI. országos textiles konferencián Békéscsabán már kiemelt I. díj lett a jutalmuk.
Pepó Jánosné fontosnak tartja a fiatal generáció bevonását a hagyományőrző tevékenységbe. Mindig észreveszi az adódó lehetőségeket az értékmentés területén, jó szemmel választja ki az értékes dolgokat és mindent megtesz az általa eltervezett dolgok megvalósítására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában