Sokrétű program

2024.06.30. 09:37

A falunapon a világvadász, a gyűjtő és sok slágergyáros szórakoztatta a szénásiakat

A nagyszénásiak falunapjára az időjárás is úgy határozott, ideális feltételeket teremt: verőfényes napsütésben kínálta a híres parkfürdőben a családoknak a vizes kikapcsolódás élményét, miközben a település központjában, a művelődési ház és a park is megtelt fiatalokkal, idősebbekkel. A programkínálat sokszínű volt, lehetett választani. A falunapon pedig az is kiderült, hogy lesz egy horgászból kincsvadász.

Csete Ilona

Megérkeztek a testvértelepülések delegációi, hazalátogatott a falunapra a híres díszpolgár, Hidvégi Béla világvadász; egy egész termet megtöltött látnivalóival az autóbuszvezető Horváth István; a játszótéren nem volt egy szabad játszóelem; az árusok kínálták portékáikat, voltak finom falatok és hűtött frissítők; a színpadon egymást váltották a fellépők; a szénásiak apraja, nagyja ellátogatott a programokra. 

falunap, Nagyszénás, retro gyűjtemény
Mennyi retró kincs – íme Horváth István buszvezető szenvedélyes gyűjtő gyűjteménye, amit bemutattak a falunapon. A szerző felvétele

Ilyen egy falunap...

Mi a kulturális központ kisebbik termébe néztünk be még reggel. Elidőztünk: lenyűgöző mennyiségben sorakoztak a régiségek. Retró hangulat töltötte be a teret. A minden is látható volt: a zománcos kantától, a festett üveg halacska és a váza, a régi gyermekjátékok, babakocsik, társasjátékok, használati tárgyak a paraszti gazdaságokból és a gazdaasszonyok konyhai eszközei, pénzérmék, a katonai és úttörő öltözékek, hangszerek, a faragott citerától a tangóharmonikáig...

Dobróka Lucának a retró babakocsi tetszett. A szerző felvétele

– Horgásztam, de annyira csíptek a szúnyogok, nem volt a vízparton sikerélményem, ezért úgy döntöttem, más hobbit keresek. A világhálón kezdtem böngészni és ez lett belőle – mutatott Horváth István kincsvadász az elmúlt éveinek a végeredményére. A gyűjtő elárulta, minden tárgy egy sztori. A legekre rákérdezve azt is elárulta, római pénzérméi, az 1848-as szablya is a legrégibb darabok közé tartozik. Beszélgetésünk közben sok kíváncsi látogató érkezett, nézelődött: Dobróka Luca, a 15 hónapos kislány egy, a 70-es évek babaszobáiban használatos babakocsit kezdett tologatni. Mások nosztalgiázva ismerték fel az általuk is használt hajdani eszközeiket.

Kötetlenül sztorizott a világvadász

S ha már nosztalgia: a nagyterem azokkal telt meg, akik tisztelői, ismerősei, vagy ismeretlenül is kíváncsi követői a szénási születésű Hidvégi Bélának. A 88 éves világvadász tartott előadást, kötetlen hangvételű sztorijaival, fiatalos lendületével lenyűgözte közönségét, majd a 2018-ban megnyitott állandó kiállításának is kalauza volt. 

Hidvégi Béla sok kíváncsi szénásival találkozott, tartott előadást, tárlatvezetést. A szerző felvétele

Köszöntötte őt Nyemcsok János polgármester, felelevenítve a szülőhely, a Hidvégi tanya jelentőségét, a családi kötődést, a nagyközség kincsét, az állandó kiállítást.

Életútja példa mindannyiunknak

– Ez a tanya ma is áll. Jelképezve azt, honnan, hova lehet eljutni. Üzeni az utókornak, hogy elkötelezetten, szenvedélyes hozzáállással, türelemmel, tanulással milyen utat képes bejárni egy Nagyszénásról indult ember. Díszpolgárunk, Hidvégi Béla életútja példa mindannyiunknak – fogalmazott a település vezetője, majd llin József, a Békés Vármegyei Vadászkamara és Vadászszövetség alelnöke emlékezett vissza a 6 évvel ezelőtti állandó kiállítás megnyitójára, és méltatta a nemzetközi hírű vadász, üzletember szakmai életútját.

– Mit is mondhatnék én erről a 88 évemről? – kezdte közvetlen hangvételű előadását a díszpolgár, majd ezután mesélt kalandos vadászatairól, az 5 földrészen átélt szafarik kalandjairól, a hegyi vadászatokról, afrikai élményeiről, a veszélyes vadakról és szituációiról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában