Párizs–2024

2024.07.02. 07:03

Serdülőcsúcs az olimpián

Még alig múlt 15, s máris ott lehetett az első olimpiáján a gyulai Nagy Sándor. Fiatal kora ellenére Széchy Tamás tanítványa korántsem volt ismeretlen a medencék környékén, hiszen a több országos bajnoki címe és rekordja mellett 800 méteres gyorson már az Európa-csúcsot is átírta. A felnőtteknél.

Szigeti Csaba

A montreali olimpián (1976) két gyorsúszó számban indult: 1500-on és 400-on. A hosszabb távon nagy kiugrást, meglepetést várt tőle mestere, ám ez elmaradt. A nagy elvárás idegessé tette, a tét agyonnyomta a fiút. Zokogásában Széchy vigasztalta. Az ugyancsak gyulai születésű szakember a 400 méteres viadal előtt levette Nagy Sándor válláról a terhet: „Az 1500 elment – mondta tanítványának –, most indulj el, próbálj meg 400-on úszni egy jó időt!”

Nagy Sándor

A Gyulai SE úszója szót fogadott, és a gyengébbnek tartott számában, óriási meglepetésre előbb – új országos csúccsal – a döntőbe jutott, majd a rekordot tovább javítva, az előkelő 6. helyen csapott a célba. A győztes az Egyesült Államok-beli Goodell lett világcsúccsal, a második helyen is amerikai úszó ért be, míg harmadikként egy szovjet, aki az Európa-rekordot adta át a múltnak. A 4. és a 6. helyezett között alig néhány századnyi volt a különbség. Azaz egy jó benyúlással még előkelőbb helyen végezhetett volna a gyulai fiú.

A gyulai fiú, aki az első magyar úszó volt, aki az akkor korszakosnak számító 4 percen belül teljesítette a 400-as számot, s a montreali döntőben új országos felnőtt, ifjúsági, egyben serdülő csúcsot úszott… És valójában az egyedüli volt, aki az úszók között a Kanadában rendezett olimpián nem okozott csalódást. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában