Választás

2024.06.19. 16:31

Átadták a polgármesteri és nemzetiségi megbízóleveleket Békéscsabán

Átadták szerdán a városháza dísztermében a június 9-ei választást követően a polgármesteri megbízólevelet Szarvas Péter számára, valamint a megbízóleveleket a megszavazott települési nemzetiségi önkormányzati képviselőknek.

Licska Balázs

A helyi választási bizottság elnöke, dr. Bordás Róbert elmondta, hogy a grémium előző év végén alakult meg. Az elmúlt időszakban 11 alkalommal ülésezett és 152 határozatot hozott. Kiemelte, hogy a kampány csendesen, nyugodt körülmények között zajlott a városban.

megbízólevel, megbízólevél, Szarvas Péter, polgármester, dr. Bordás Róbert, Békéscsaba
Szarvas Péter számára dr. Bordás Róbert, a helyi választási bizottság elnöke adta át a polgármesteri megbízólevelet
Fotó: Licska Balázs

Szarvas Péter nyerte a polgármester-választást

A polgármester-választásról elmondta: Békéscsabán 46 ezer 722-en szerepeltek a névjegyzékben, mint választásra jogosultak. Az urnákban 26 ezer 484 lebélyegzett szavazólapot találtak, ezek közül 25 ezer 842 volt érvényes. A Hajrá Békéscsaba Egyesület színeiben induló Szarvas Péter az érvényes voksok 61,73 százalékát szerezte meg, 15 ezer 951 szavazatot kapott, mögötte végzett a másik három jelölt, Bodóczi István (Patrióta Békéscsaba Egyesület), Pap János (DK–MSZP–Párbeszéd-Zöldek–Nép Pártján) és Gyebnár Dávid (Mi Hazánk). A helyi választási bizottság határozata szerint tehát a polgármester-választást Békéscsabán a jelenlegi városvezető nyerte meg.

A helyi választási bizottság elnöke köszöntet mondott azoknak, akik a választás során Békéscsaba 68 szavazókörében tevékenykedtek – több mint félezren voltak –, valamint annak a közel száz szakembernek, akik a helyi választási irodán dolgoztak.

A békéscsabaiak érdeke mindenek felett áll

Szarvas Péter úgy értékelt, hogy Békéscsabán a választás zavartalanul, a jogszabályok szerint zajlott le. Köszönetet mondott a bizalomért, és nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy immár harmadik ciklusát kezdheti meg polgármesterként Békéscsabán. Hangsúlyozta, hogy minden békéscsabai polgármestere kíván lenni, kortól, nemtől, anyagi helyzettől, munkahelytől függetlenül. Aláhúzta: a békéscsabaiak érdeke mindenek felett áll.

Kiemelte, hogy az önkormányzat változatlanul, a jövőben is a jogszabályok szerint fog működni, fenntartva a pénzügyi egyensúlyt is. Hozzátette: mindent el kell követni a város további fejlődéséért, minél több támogatást kell elnyerni a beruházásokra. Felhívta a figyelmet arra, hogy szükség van a továbbiakban is az együttműködésekre, megemlítette ebben a körben Herczeg Tamás országgyűlési képviselőt és a Békés Vármegyei Kormányhivatalt.

megbízólevél, nemzetiségi önkormányzat, Békéscsaba
A települési nemzetiségi önkormányzati képviselők is megkapták megbízóleveleiket szerdán a városháza dísztermében
Fotó: Licska Balázs

Nemzetiségi önkormányzati választást is tartottak

A városháza dísztermében a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők számára is átadta dr. Bordás Róbert a megbízóleveleket. A helyi választási bizottság elnöke elmondta, hogy hat nemzetiséghez tartozók járulhattak Békéscsabán az urnák elé június 9-én. Felsorolta, hogy az egyes nemzetiségi névjegyzékekben hányan szerepeltek – 50-en a lengyelben, 72-en a németben, 409-en a romában, 212-en a románban, 492-en a szlovákban és 28-an az ukránban –, és hogy a jelöltek hány szavazatot zsebeltek be. Kiemelte: a megválasztottak arra kaptak megbízást, hogy nemzetiségük kultúrája, nyelve és hagyományai továbbörökítésén dolgozzanak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában