Tradíció

2024.07.22. 19:41

Ausztrál napot tartottak a Libás-tanyán - galériával

Az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesületének Ausztrál napját rendezték szombaton a tarhosi Libás-tanyán. A nyílt nap kezdőakkordját még Békésen, az Ausztrál Ponton tartották, magán az egész napos programon, az Ausztrál Napon pedig számos érdekesség várta a látogatókat.

Papp Gábor

Az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete évek óta hagyományosan minden nyáron megszervezi Ausztrál napját, amit ezúttal új helyszínen, Molnár István tarhosi Libás-tanyáján rendeztek meg. Még azt megelőzően a Békés belvárosában található Ausztrál Pontnál tartottak megemlékezést, illetve koszorúzást, majd a résztvevők a Békéscsabai Ipartestület Veterán Motoros Klub vezetésével elindultak a tarhosi helyszínre.

Ausztrál Nap, Békés, program
Ausztrál nap. Fotó: Kálmán Tibor Facebook-oldala

Ausztrál nap számos érdekességgel

A Libás-tanyán előbb Izsó Gábor, Békés korábbi polgármestere, az egyesület vezetőségi tagja mondott ötletes beszédet. Ezt követően Molnár István, az egyesület tagja, a tanya tulajdonosa köszöntötte a megjelenteket, beszédet mondott Kálmán Tibor, Békés polgármestere, majd Juhász Zoltán, az egyesület elnöke szólt a megjelentekhez.

A nap műsorvezetője Szabó Ila a 95 éves Kovács Istvánnal beszélgetett, aki 63 évig élt Ausztráliában, majd ezt követően költözött haza Magyarországra. Elmondása szerint Békés az egyetlen hely hazánkban, ahova évente mindig legalább egy, de inkább két alkalommal is ellátogat. A program iránt kifejezetten sokan érdeklődtek, sok százan jöttek össze, hogy jelen legyenek a rendezvényen.

Fellépők sora, érdekes előadás

Az eseményen fellépett a zsadányi mazsorett csoport és Kalán Judit. A Böjte Csaba vezette Szent Ferenc Alapítvány nagyváradi intézményéből érkezett gyerekek Assisi Szent Ferencről adtak elő egy színdarabot, rendkívül szuggesztív, egyedi módon.

Később Komáromi István érkezett slágerdalokkal. A gasztronómia sem hiányozhatott a kínálatból, libasült, pörkölt, óriáspalacsinta, csőröge egyaránt került az asztalokra.

Az ausztrál napot évek óta hívja élete több cél mentén az egyesület. A program a közösségépítést, az egyesület céljainak bemutatását, illetve a két nép, a két ország barátságának erősítését egyaránt szolgálja.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában