Gyulai testületi

2024.07.25. 17:46

Elektromos rollerek: az úttest lehet a helyük

Gyula város előző évi közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azokkal kapcsolatos feladatokról is tárgyalt legutóbbi ülésén a gyulai képviselő-testület. Az elektromos rollerek és az egyre gyakoribbá váló online csalások megelőzésének kérdését egyaránt érintették az előterjesztés tárgyalása során.

Papp Gábor

Az általános helyzettel és a felmerülő témákkal kapcsolatban dr. Bede Sándor rendőrezredes, kapitányságvezető, majd Vörös Ferenc, vármegyénk rendőrfőkapitánya, rendőr dandártábornok adott tájékoztatást. Kónya István alpolgármester kérdésére részletesen szóltak az elektromos rollerek, illetve dr. Ökrös István önkormányzati képviselő felvetésére az online csalások kérdéséről is.

Elektromos rollerek
Az elektromos rollerek használata kérdéseket vetett fel Gyulán is. Forrás: Illusztráció: Shutterstock

Elektromos rollerek és online csalások

Dr. Bede Sándor – aki sajátos helyzetben értékelte az elmúlt évet, hiszen idén január 1-én került a Gyulai Rendőrkapitányság élére – elmondta, az összes rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma 327-ről 376-ra emelkedett. A folyamat oka elsősorban az, hogy a csalások száma a duplájára nőtt, ami országos tendencia. A koronavírus-időszakkal párhuzamosan a lakosság vásárlási szokásai megváltoztak, amit a bünözők kihasználtak, így leginkább az online csalások száma emelkedett. Ezért növekedett a kiemelt bűncselekmények száma is. 

A rendőrkapitány kitért arra, hogy tavaly nem történt a kapitányság területén életellenes bűncselekmény, és nem volt olyan bűncselekmény, amely a köznyugalmat súlyosan megzavarta volna. A szubjektív közbiztonságérzetet leginkább veszélyeztető lopások, lakásbetörések és garázdaságok száma csökkent. A közterületen elkövetett bűncselekmények száma némi emelkedést mutat, ami annak tudható be, hogy az ittas járművezetőkre fokozott figyelmet fordítottak, ami közterületi bűncselekménynek számít. Tizeneggyel több ittas járművezetőt szúrtak ki, miközben a lopások, garázdaságok száma csökkent. Dr. Bede Sándor hangsúlyozta, a nyomozások eredményességi mutatója, a felderítési mutatók nagyon szépek, komoly eredményeket értek el. 

A balesetek száma csökkent, az előző esztendőhoz hasonlóan alacsony sérüléses baleseti szám nem volt az elmúlt években. A kapitányságvezető szólt baleset- és bűnmegelőzési programjairól, amelyben az online csalások megelőzésének módjaira is felhívták a figyelmet. 

Nagyot esett a körforgalomnál a rolleres

Kónya István alpolgármester az elektromos rollerek használatával kapcsolatos kérdésekre hívta fel a figyelmet. Mint elmondta, éppen néhány nappal a testületi ülés előtt az Eötvös utca-Béke sugárút kereszteződésénél található körforgalomnál esett nagyot egy rolleres. Szerencsére nagyobb gond nem történt, a fiatalember folytatni tudta az útját, ugyanakkor felmerül, hogy a rolleresek gyorsan, hangtalanul közlekednek, és azok vezetőit gyakorlatilag nem védi semmi. 

Dr. Bede Sándor elmondta, az elektromos rollerek nagy kihívást jelentenek, miközben haladniuk kell a korral, a 21. század vívmányaival. Hozzátette, a kérdésben egyelőre nincs egységes álláspont, a rendőrség álláspontja más, mint például több civil szervezeté, és a bíróságon is születtek elértő döntések. A KRESZ módosítása folyamatban van, ami ezt a kérdést megnyugtatóan szabályozza majd. Egységes, hogy ha valaki ittasan vezeti az elektromos rollert, akkor az bűncselekménynek számít, a bírói gyakorlatban is ez az irány. A lakosság felé elmondta, ketten nem utazhatnak egy rolleren, azon nem szállíthatnak semmit, ittasan nem lehet vezetni, a szabályokat be kell tartani, és elvileg az úttesten kellene közlekedni a járművel, nem a járdán.

Vörös Ferenc elmondta, már véleményezték a KRESZ tervezett módosítását. Amikor hatályba lépett volna a több minisztérium közötti normaként létrejött rendelet, megtörtént az Árpád-hídi tragédia Budapesten. A kerékpárosok azt követően született javaslatait is beépítik majd a változtatásokba. A tervezett szerint a kisebb teljesítményű rollerekre a kerékpárokra vonatkozó, a nagyobb teljesítményűeknél a segédmotorkerékpárokra vonatkozó szabályokat alkalmazhatják. A rollereseknek várhatóan leginkább az úttestet kell majd használniuk, ami még kérdés, hogy kell-e  bukósisak és milyen egyéb kritériumok várhatóak.

Minden visznek az online csalások

Dr. Ökrös István az online és telefonos bűnözés veszélyeiről kérdezett. Mint elárulta, őt is próbálták már hasonló módon becsapni. 

Dr. Bede Sándor elmondta, a Kiberpajzs nevű oldalon pontos ismereteket lehet szerezni a megelőzésről. Az elkövetők akkor eredményesek, ha a sértettek közreadják például a bankkártya vagy a belépés adatait vagy a kódjaikat. Ilyen adatokat pénzintézet nem kér. Éppen ezért bizalmatlannak kell lenni, érdemes visszahívni akár a bankot, akár a szolgáltatót a valós számon.

Vörös Ferenc elmondta, az online csalások mindent visznek, amelyeket a legváltozatosabb módon, nem csak bankokra, befektetésekre hivatkozva történnek, de romantikus csalások is előfordulnak. Kiemelte, nem sokkal korábban két olyan call-centert, ukrán-magyar csoportot is felszámoltak a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai, amelyek AnyDesk-es csalásokra specializálta magát, azaz letöltésekre bíztatta a felhívottakat, így hozzájutottak a bűnözők a kódokhoz. A felszámolás után ilyen jellegű csalásokról nem érkezett bejelentés.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában