Gyász

2024.07.08. 12:21

Elhunyt Fábián István

Elhunyt Fábián István, sportújságíró, a Békés Megyei Hírlap nyugalmazott munkatársa. 1946-ban született Sarkadon, de gyermekéveit Gyulán töltötte.

Gajdács Pál

Az eredetileg vízműtechnikus Fábián Istvánnak húszévesen a Gyulai Hírlap külsőseként indult pályája. A legtöbb időt a Békés Megyei Népújságnál, majd jogutódjánál a Békés Megyei Hírlapnál töltötte, ahonnan 38 év után, 2007-ben vonult nyugdíjba.

 

– Az akkori Népújsághoz Machalek István sportrovatvezető hívott. Táviratozott: „Holnap keresse fel a szerkesztőséget, a fizetése: ezernyolcszáz forint.” – mondta a Magyar Sportújságírók Szövetsége által 2009-ben adományozott Életmű-díj átvétele után lapunknak adott interjújában. – Mentem, bár öt évvel később a Magyar Újságíró Szövetség felvételi bizottsága eltanácsolt a pályától, mondván: ideológiai felkészültsége nem elégíti ki a pályakezdő újságíróval szemben támasztott követelményeket. Szükség volt rám, gyakornokból átmentem szakalkalmazottba, a levelező rovathoz. 

Az elmúlt évtizedekben dolgozott a legendás Körkapcsolás csabai hangjaként a Magyar Rádió, az MTV, majd a Szabad Európa Rádió, közelmúltig pedig a Magyar Katolikus Rádiónál külső munkatársként. A Nemzeti Sportot és jogelődjét 28 évig tudósította.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségtől megkapta az Aranytoll kitüntetést. 2005-ben – eddig egyedüli külsősként – a Magyar Rádió Nívódíjjal tüntette ki. 

Moszkvától Atlantáig számtalan olimpiáról tudósított, utóbbin a helyszínen drukkolhatott a négy csabai tornásznőnek.

– Egyetlen szabad hétvégém sem volt, de rengeteg élmény ért – jegyezte meg egy ízben.

Utoljára néhány hónapja beszéltünk, megelőzött és azzal búcsúzott, vigyázzak magamra. Nemrégiben szívproblémákkal küzdött, műtéten esett át, de már nem épült fel.

Temetéséről később intézkednek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában