Nemzeti park

2024.07.01. 15:20

Halastavi túrán tücsökmadarak, lúdcsapatok is feledtették a forróságot

Lelkes csapat indult útnak június végén a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság meghirdetett, szakvezetéses túrájára. A cél a Biharugrai-halastavak madárvilágának a megfigyelése volt.

Csete Ilona

A nagy melegben szinte állt a levegő, a tavak nádfalai között különösen nagy volt a forróság. A madárvilág azonban szerencsére nem vett tudomást a hőségről.

madárvilág, természet csodái
Fotó: Kanalasgém. Fotó: Bíró István

A halastavak csendjét a nyári lúdcsapatok gágogása és a nádi tücsökmadarak folyamatos pirregése bontotta meg. A közelben költő küszvágó csérek jellegzetes hangjukkal hívták fel magukra a figyelmet. A nádasok fölött zsákmányra leső barna rétihéják köröztek, egy rétisas is végigpásztázta a területet.

Ahogy esteledett, úgy csökkent a hőmérséklet, s mire a Gazdák-tavának sarkán álló megfigyelőtoronyhoz értek a túrázók, már kellemes, lágy szellő enyhítette a fülledt meleget. A madarak is megmozdultak, s többféle récefajt, bütykös hattyúkat, búbos vöcsköket, nagy kócsagokat, kis kárókatonákat láthattak. 

– Nagy örömünkre egy törpegém is többször végigparádézott egyik nádfoltból a másikba repülve, így ezt a ritkán látható fajt is sikerült megismernünk. A vízi növényzet rejtekéből récecsaládok úsztak elő. Különösen örültünk egy jól megfigyelhető kendermagos récecsaládnak, hiszen egy meglehetősen ritka költőfajról van szó – olvasható a nemzeti park honlapján.

Az estét a Zöldhalmi-tó partján lévő kis halászkunyhó asztalánál várták meg, ahol a madarak megfigyelése mellett a halastavak természetvédelmi jelentőségéről, az ott folyó gazdálkodásról is szó esett.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában