Tanácsok

2024.07.11. 09:42

A kánikula elleni védekezés tízparancsolata

Az utóbbi években a klímaváltozás következményeként egyre melegebb nyarakra lehet számítani, de kimondhatjuk, hogy az évszakok is eltolódtak. A kánikula elleni védekezés fontos prioritást jelent, az emberek, állatok és a növényvilág védelmének érdekében.

Kócsi Zsuzsanna

Az elviselhetetlen hőség fokozottan megviseli a szervezetet, befolyásolja a nyaralás, strandolás hangulatát, ami miatt sokszor már kedvünk sincs kimozdulni. Többnyire ezt jól is tesszük, hiszen a kánikula és az erős napsugárzás nem csak kellemetlen, de veszélyes is. Épp ezért fontos, hogy felkészülten védhessük a szervezetünket az intenzív melegtől, akár a szabadban, akár a lakásban töltjük az időnket.

kánikula elleni védekezés, folyadék pótlás
A kánikula elleni védekezés egyik legfontosabb eleme a víz pótlás. Forrás:  Illusztráció: Shutterstock

Mit tehetsz a hőség elleni védekezés érdekében?

  • 1. Figyeljünk rá, hogy szervezetünk mindig maradjon hidratált. A tartós hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. Kánikulában a szokásosnál több vízre van szüksége a szervezetnek, ezért a nagy melegben fogyasszunk több folyadékot, lehetőség szerint vizet. Jótékony hatással van a szervezetünkre a friss gyümölcsök nassolása, melyek magas vitamin és víz tartalmukkal segítenek a hidratálásban. Különösen ajánlott a görögdinnye, őszibarack, uborka, és citrusfélék fogyasztása.
  • 2. Viseljünk könnyű, világos színű, természetes anyagokból készült ruhákat, amelyek jól szellőznek és elvezetik a hőt. A testünk nagyobb felületét takaró öltözék megvédi a bőrünket a nap káros hatásaival szemben.  A védekezésben fontos kiegészítők lehetnek a könnyed sapkák, nyári szalmakalapok, kendők és UV szűrővel ellátott napszemüvegek. 
  • 3. Törekedjünk rá, hogy hűvös helyen tartózkodjunk, lehetőség szerint légkondicionált vagy jól szellőző helyiségben. Napközben húzzuk be a redőnyöket és függönyöket, hogy csökkentsük a lakás felmelegedését. A levegő keringtetésére és hűtésére, használjunk ventilátort vagy klímát.  Vigyázzunk, mert sok ember szervezete érzékenyen reagálhat a hirtelen hőmérséklet változásra.  Séta alatt részesítjük előnyben a párakapuk használatát és az árnyékos oldalakat. Itt a lista a Békés vármegyei hűvös helyekről.
  • 4.  A legforróbb órákban (11:00 és 16:00 között) kerüljük a közvetlen napsugárzást és a megterhelő fizikai aktivitást. Vegyünk hűsítő zuhanyokat vagy fürdőket, hogy lehűtsük a testünket.
  • 5.  A nyár a strandszezon időszaka. Fontos, hogy ne feledkezzünk meg, a szabályok betartásáról és az elővigyázatosságról vizes helyen sem. Vonuljunk árnyékba a kritikus időszakban, valamint használjunk magas faktorszámú napvédőkrémet. Felhevült testtel semmiképp se ugorjunk a vízbe. Fogyasszunk sok folyadékot és figyeljünk a táplálkozásunkra.
  • 6. Részesítjük előnyben a könnyű, friss ételeket, mint saláták, gyümölcsök és sovány húsok. Kerüljük a nehéz, zsíros ételeket, amelyek megterhelik az emésztést és hőt termelnek. Együnk gyakrabban kisebb adagokat, hogy elkerüljük a túlevést és az emésztési problémákat. Jeges citrusos italok, gyümölcs és zöldség turmixok előnyösek lehetnek.
  • 7. Ne feledkezzünk meg a növények és a fák vízigényéről sem. 
  • 8. Hőség idején nagy veszélyt jelenthet a tűz kialakulása. Ebben az időben eső után egy órával már olyan száraz a növényzet, hogy egyetlen szikrától vagy bármilyen hőforrástól meggyulladhat. A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani, természetesen csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom – július 11-től az egész országra szólóan elrendelték ezt. Tilos kerti zöldhulladékot égetni; és grillezés, bográcsozás idején a tüzet egyetlen percre sem lehet felügyelet nélkül hagyni.
  • 9. Egészségügyi elővigyázatosság: Bőrünk védelme érdekében használjunk magas faktorszámú (SPF) napvédőkrémet, különösen, ha hosszabb ideig tartózkodunk a napon. Ha szédülést, fejfájást, émelygést vagy izomgörcsöket tapasztalunk, az a hőguta jele lehet. Ilyenkor azonnal menjünk hűvös helyre, igyunk vizet, és szükség esetén forduljunk orvoshoz. Melegben különösen fontos a sópótlás, amit megtehetünk sósabb ételek fogyasztásával, vagy akár magas nátriumtartalmú ásványvízzel.
  • 10. Akinek van légkondicionáló berendezése, időnként kapcsolja be, de a hőmérsékletet ne állítsa 27 foknál hűvösebbre. A készüléket szakaszosan használja az ízületek védelme érdekében. Fontos a légkondicionáló berendezés rendszeres karbantartása, ez pedig nemcsak a jótállás, de az egészségünk miatt is kiemelten fontos.

Fokozott figyelem az utakon a kánikula idején

A kánikula a vezetést is megnehezíti, ezért sokkal több baleset történik az utakon. Az Origo megkeresett egy vezetéstechnikai szakértőt, aki elárulta, mit kell tenni, hogy biztonságosan vezessünk a nyár legmelegebb napjain. Lovas Károly elmondta, hogy a nagy melegben az ember könnyen el tud bódulni, ami a reakcióidő jelentős romlását okozhatja. Néhány percre sem szabad gyermekeket, házi kedvenceket parkoló autóban hagyni. Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyívószámot.

Óvatosan közlekedjünk hőség idején.  Forrás:  Illusztráció: Shutterstock

Állataink védelme a nyári idő alatt

Nagyon fontos a melegben kellő mennyiségű, friss ivóvíz biztosítása, amelyet naponta többször pótolni, cserélni szükséges. Emellett szintén gondoskodni kell megfelelő árnyékot nyújtó hely kialakításáról, mind a szabadban mind a lakásban. A kutyáinkkal a sétákat és a közös játékot a kora délelőtti vagy a késő délutáni órákra célszerű időzíteni, hiszen a kánikulában felhevült aszfalton, betonon könnyen szenvedhet égési sérülést az állat a tappancsán. A nagy nyári melegben egy autóban 5-10 perc alatt 60 fokra is felugorhat a levegő hőmérséklete, ami a bent tartózkodó élőlények számára hosszabb távon végzetes lehet. Éppen ezért fontos: semmiképp se hagyjuk kedvencünket egyedül az autóban, még lehúzott ablaknál sem! A lakásban tartott kedvenceknél a sötétítés, a ventilálás segítheti a meleg átvészelését.

A kedvencek mellett gazdasági célú háziállatokra is fokozottabban oda kell figyelni. Ne csak a saját állatainkat óvjuk, figyeljünk oda a szomszéd portán tartottakra is.

A felelős állattartó a jó gazda gondosságával jár el az állatai kapcsán. Apró dolgokról van szó, de nagy a felelősség. Nem mellesleg állatot a nagy melegben kínozni bűncselekmény, amiért letöltendő börtönbüntetés is kapható – ismertette Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője.

Folyadékpótlás állataink számára is kiemelkedő fontosságú.  Illusztráció: Shutterstock

Kisgyermekkel hőség idején

Nem könnyű időszak a kisgyermekes családoknak a hőség. A gyerekek örök mozgó, a világot lefedező kisemberek, akiket a kánikula se rettent el a kimozdulásától.  A szülők felelőssége, hogy óvják és ügyeljenek az egészségükre. Az utazás során figyeljünk rá, hogy lehetőleg a reggeli korai órákban, vagy este induljunk útnak. Játszótérre sose menjünk a legnagyobb hőségben, azokat a játszótereket részesítjük előnyben, ahol sok fa és zöld terület van, sok árnyékkal. Előnyt élveznek azok a játszóterek, melyek vizes pancsolóval vagy párakapuval felszereltek. A kánikula csupán este alkalmas a focizásra, bringázásra és egyéb szabadtéri sportolási lehetőség kiaknázására. Napközben remek program az erdőben való sétálás, mivel itt a sok növény megfelelő páratartalma, és a fák árnyéka mellett kevésbé érezhető a hőség. Kertes háznál árnyékban a pancsolás is jó szórakozás, de nem a legnagyobb hőségben. Nyáron, főleg a nagy melegben sokan választják a vízparti kikapcsolódást vagy strandolást. Sok szülő nem tudja, de az 50 faktoros naptejnek legalább negyed óra kell a bőrön, hogy megfelelően felszívódjon mielőtt vízbe mennek a gyermekek, így már indulás előtt érdemes őket lekenni. Segítség lehet a nap káros sugari elleni védekezésben az Uv szűrős ruha vagy póló és a nyári sapka vagy kalap használta. Ezzel elkerülheted a napszúrást, a hőgutát a fejbőr leégését is.

Figyeljünk gyermekink és saját bőrünk egészségére.  Illusztráció: Shutterstock

Minden nyár egyre melegebb lesz, több hullámban előforduló kiugró hőmérsékleti rekordokkal, próbáljunk védekezni a kánikula ellen, fogadjuk meg a tanácsokat és figyeljünk egymásra és környezetünkre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában