Dombegyház

2024.07.01. 13:57

Községi közösségkovácsolás ezer ötlettel, sok csatlakozóval – és működik!

Közösséget építeni lehet vidáman, sportosan, kulturális közegben, sőt, utcákon sétálva – és bevonva egy község lakosainak minden rétegét, korosztályát, legyen az nő, férfi, vagy gyermek. Dombegyházon erre látunk jó gyakorlatokat. A Dombegyházi Közösségi Színtér és Könyvtár háza tájáról mindig hallani újításról, valaminek a megreformálásáról vagy a helyi adaptációjáról.

Csete Ilona

Dombegyházi Közösségi Színtér munkatársához igyekeztünk a napokban, hogy a 2024-es év első hónapjaiban végzett munkáról, a Dohorné Nagy Nóra által oly’ fontosnak tartott közösségépítés megannyi praktikájáról beszélgessünk.

közösségi színtér, nyári programok, ötletek
A vakáció idején nyitva van a dombegyházi gyerekek előtt a közösségi színtér, Dohorné Nagy Nóra színes programokkal készül. Fotó: A szerző felvétele

Nóra már a reggeli órákban kipipálta az aznapi sportteljesítményét. Lelkesen tekert kerékpárján hol ide, meg amoda a településen, szervezett, megbeszélt, majd megérkezett a művelődési házba.

Ő az a közművelődési szakember, aki folyamatosan azon töri a fejét, milyen programokkal tudna közösséget kovácsolni a településen, legyen az a tanév kellős közepe, vagy a nyári szünidő, az idénymunkák dandárja.

A helyi közösségi színtér, vagyis a művelődési ház nyáron se üres. A vakációzók jól tudják, ha ide betérnek, mindig akad kedvükre való elfoglaltság. Volt gyermekzsivaj, hancúrozás, miközben számvetést is készítettünk, mi minden fért bele 2024 első hat hónapjába.

A közösségi színtér jó házigazdája sok rendezvénynek

– Eseményekben gazdag az idei évünk is. Ami számomra az egyik legnagyobb siker: a Mutasd Magad, Dél-Békés! tehetségkutató egyik mikrotérségi elődöntőjének lehettünk a házigazdái. Évekig alig akadt Dombegyházról nevező, most ez is megváltozott, a 29 produkció között bemutatkozott a helyi zumba csoportunk, a helyi művészeti iskola több tehetséges fiatalja. A visszajelzések szerint jó házigazdái voltunk a rendezvénynek. Ahogy sikeresek a szakköreink is, második éve pályáztunk (idén is próbálkozunk, hogy lehessen folytatás), nyertünk, lehetőséghez jutottunk az ASzakkör keretében, így újabb alkotói közösségek alakultak ebben a házban, gyöngyfűzőkkel, makramézókkal, papírfonókkal. A kollektíva olyan lelkes, hogy folytatják az alkotást, számítunk is rájuk és munkadarabjaikra. Van mire büszkének lenniük.

Dohorné Nagy Nóra keresi a programlehetőségeket. Csatlakozik országos, sőt, nemzetközi felhívásokhoz, idén például a csíkszeredai könyvtár felolvasó maratonjához.

– Egyre többen bevonhatók. Hasonló sikerről számolhatok be a közösségek hetéről, májusban. Idén rovarhotelt készítettünk az iskola elsős napköziseivel, és sétáltunk is, miközben természetfotókat készítettünk. Idén második alkalommal csatlakoztunk a kihívás napjához. 777 aktivitást végeztünk települési szinten. 

Kulisszatitkok: a gyerekek bejárták a pincétől a padlásig a közösségi színteret. Fotó: Facebook

A motivációt a közös célok adják

– Munkahelyek, iskolások, civilek összefogásának a sikere ez. A közös cél nagyon komoly motivációt jelent. A mi települési kategóriánkban országos 7. helyezést értünk el. A Te szedd akcióból se maradunk ki. Azzal biztatom a közművelődés területén dolgozó kollégáimat, ha csatlakozunk, ha munkát teszünk bele, akkor a végén az bizony kamatozik – fogalmazta meg saját motivációjukat a közművelődési szakember, aki az idén még csatlakozik az országos rajzfilm ünnephez is novemberben. Ingyen tudnak biztosítani majd felnőtteknek, gyerekeknek filmeket, s visszahozzák a mozizás közös élményét. S ha már közös élményről van szó: a helyi román nemzetiségi önkormányzattal karöltve majd’ 200 dombegyházi hölgy megvendégelését is megoldották a nőnapon.

Dombegyházon sétálók csoportjaival is találkozhattak a helyiek 2023-ban. Nagy sikere volt az úgynevezett séta kihívásnak, sok olyan utcába is eljutottak együtt, ahol csak ritkán fordulnak meg a lakosok.

– Ha már sétálni tudunk, akkor futni is! Fuss Dombegyház! 6 alkalmas kihívást hirdettünk, kettőn túl is vagyunk. A nevezők plüssöket hoztak, amiket a gyermeknapon osztottunk ki. Megmozdult a falu, fantasztikus volt. Számomra ez is nagy dolog, ahogy a pénteki délutánjainknak a tematikája. Az iskola napköziseit mozgósítjuk, laza, hétvégeváró, érdekes programokat szervezünk részükre. Jönnek a gyerekek, velük a pedagógusok, s ez kiváló kapcsolatépítő lehetőség közöttünk és az intézményeink között.

Nyári programbőség, élvezik minden percét

Bakancslista – ez a 2022-es év nyarának sikerszériája volt, idén újítunk. 10 hét a nyári vakáció, most nyári foglalkozásoknak nevezzük. Minden hétre, délutánonként, kínálunk valami érdekességet, izgalmasat a dombegyházi gyerekeknek. Titkok háza, titkok könyvtára címmel indítottuk a nyarat. Olyan helyekre is bevezettük a gyerkőcöket a pincétől a padlásig, ahova a hétköznapokban ők nem juthatnak el. Élvezték nagyon!

A kapcsolatok építését, bővítését, a jó gyakorlatok, ötletek adaptálását helyi viszonyokra, az egyén szakmai fejlődését szolgáló továbbképzéseket is szem előtt tartja Nóra. Idén megszerezte a felsőfokú közművelődési szakember képesítést. A folytatásban is komoly céljai vannak. 2024-ből még csak 6 hónap telt el. Az előtte álló újabb 6 hónapra viszont már kész tervvel, sok ötlettel készül. Huncut mosolyával csak annyit árult el, a dombegyháziak bevonásával nagy dolog várható. Ha majd az év végi számvetést készítjük, vagy már előbb, de bizonyára annak is híre lesz.

A közösségépítés része volt a nagyszabású nőnapi program is a községben. Fotó: Facebook

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában