Lóra! Magyar, lóra!

2024.07.03. 13:09

Battonyai és mezőhegyesi alkotások is láthatók a gödöllői tárlaton

Lóra! Magyar, lóra! (Arany János) Tisztelgés a Párizsi Olimpiai Játékok előtt címmel nyílt meg a Gödöllői Királyi Kastély új időszaki kiállítása. Battonyaiak és a mezőhegyesiek is méltán lehetnek büszkék a méltó környezetbe helyezett tárlatra, ahol a battonyai születésű Molnár-C. Pál festményei mellett ifjú Vastagh György (1868-1946) mezőhegyesi ló- és állatportré szobraival is találkozik a látogató hétfő óta.

Csete Ilona

A Gödöllői Királyi Kastély július 1. és augusztus 11. között a lovak különleges világa előtt tiszteleg ifjú Vastagh György (1868-1946) mezőhegyesi ló- és állatportré szobraival, valamint Molnár-C. Pál (1894-1981) festményeivel és grafikáival. A kiállítás utolsó termében azonban  a nagy magyar sikereket hozó 1928-as amszterdami olimpia ihlette sportrajzok láthatók, melyek Molnár-C. Pál tusvonalaival készültek és a korabeli Est újságokban jelentek meg – olvasható a kastély  közösségi oldalán.

kiállítás, Gödöllő, Lóra Magyar lóra!
Balázsné Szabó Erzsébet vette át dr. Ujváry Tamás ügyvezető igazgatótól a társasjátékot a kiállításon. Fotó: Facebook

A kiállítást hétfőn nyitották meg, battonyaiak és mezőhegyesiek is érkeztek e jeles eseményre. A tárlatot augusztus 11-éig tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítás érdekessége még, hogy a 2024-es Párizsi Nyári Olimpiai Játékok idején a Versailles-i kastély parkja a lovasversenyek sporthelyszínévé alakul át. Ebből az alkalomból nagyszabású lovas kiállítást rendeznek ott is, a kastélyban és annak is lesz magyar kapcsolódása – ahogy arról korábban írtunk.

Fontosnak tartják megőrizni a múlt értékeit

A Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság úgy akar a 21. század európai szinten is élvonalba tartozó mezőgazdasági vállalkozása lenni, hogy közben nem feledkezik meg a múltjáról. Megőrzi a múlt értékeit, Mezőhegyes történetéhez köthető műtárgyakat, régiségeket, kordokumentumokat, támogatja a mezőhegyesi helytörténeti gyűjtemény működését. Tarkó Gábor helytörténész, a ménesbirtok középiskolájának igazgatója 2022. június 25-én, a Múzeumok éjszakája rendezvény keretében időszaki képzőművészeti kiállítást rendezett iskolájukban Művészóriások hazatérése címmel Molnár-C. Pál festőművész alkotásaiból, ahol első alkalommal mutatták be MCP mezőhegyesi jegyzeteit, a mesternek a ménes lovairól készített ceruzarajzait. És bemutatták ifjú Vastagh György szobrászművész mezőhegyesi törzsállatokról készült szobrait. Ötletgazdaként felvetette, országos érdeklődésre is számot tarthat e páratlanul értékes anyag. A partnerek egymásra találtak, s íme, a kiállítás létrejöhetett Gödöllőn.

A battonyai közművelődési intézmény igazgatója, Balázsné Szabó Erzsébet a gödöllői látogatásukról elmondta, nagy megtiszteltetés volt számukra, hogy a battonyai emlékházból a díszpolgáruk több festménye is látható a királyi kastélyban. Példás összefogás eredménye a látvány: a kiállítás a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft., a Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.és a Molnár C.-Pál Műterem – Múzeum Kulturális Nonprofit Kft. együttműködésében valósul meg.

tárlat, kiállítás, ménesbirtok
Csillag Péter, Balázsné Szabó Erzsébet, Tarkó Gábor a kiállítás megnyitóján. Fotó: Facebook

Személyes történetek és szakértői magyarázatok

A battonyaiak a megnyitó után beszámoltak közösségi oldalukon arról, hogy a megnyitón dr. Ujváry Tamás, a kastély ügyvezető igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd Kovács Norbert a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg a kiállítást. Az eseményt még különlegesebbé tette, hogy a tárlatvezetést maga Csillag Péter, a kiállítás kurátora, Molnár-C. Pál unokája tartotta. 

– Péter személyes történetekkel és szakértői magyarázatokkal gazdagította az élményt, betekintést nyújtva a festőművész életébe és munkásságába. A kastély pompás termei, Molnár-C. Pál művei, illetve ifjú Vastagh György lovasszobrai tökéletes harmóniát sugároznak, páratlan élményt nyújtanak. 

– Büszkék vagyunk arra, hogy számos, a battonyai állandó kiállítás anyagában található festmény is szerepel a kastély időszaki tárlatában. Köszönjük az együttműködést és az új kiállítás lehetőségét  Csillag Péternek és a házigazdáknak – olvasható bejegyzésükben.

Balázsné Szabó Erzsébet azt is elmesélte hírportálunknak, hogy erre a kivételes alkalomra Csillag Péter ötlete nyomán készült egy társasjáték Vágtában Mezőhegyesről Gödöllőre címmel. Ezzel az a cél, hogy a közös játék örömének és a művészet szépségének a segítségével a a kultúrkincsek felfedezhetők, megismerhetők legyenek.
 

Csillag Péter tárlatvezetése a Lóra! Magyar, lóra! kiállításon. Fotó: Facebook

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában