Hagyományok

2024.08.04. 09:33

Aratóünnepen avatták fel a Békési Kisgazdakör otthonát – galériával, videóval

A VI. Békési Aratóünnepet rendezte egy egész napon át tartó program keretében szombaton a Békési Kisgazdakör. Az eseménysorozat keretében délután megtartották a Békési Kisgazdakör székházavatóját is. Az aratóünnepen valamennyi korosztály számára kínáltak érdekességeket.

Papp Gábor

Tarkovács István, a Békési Kisgazdakör elnöke elmondta, az aratóünnep programját kettéosztották.

aratóünnep, Békési Kisgazdakör, hagyományok
Felelevenítették a helyi hagyományokat a békési aratóünnepen. Fotó: Papp Gábor

– Délelőtt elsősorban a gyerekeket és a családokat vártuk érdekességekkel a székházunkban – emelte ki Tarkovács István. – Az eseményen nagyon sokan vettek részt. A gyerekek birtokba vették a nemrég beszerzett kis malmot, amivel bemutathattuk a legkisebbeknek az őrlést, sőt, azt ők magukat is kipróbálhatták. Az őrleményből tésztát is készítettek. Volt agyagozás, illetve a gyerekek megismerkedhettek a különböző terményekkel.

Aratóünnep játékokkal, kovászos cipóval, kaszás levessel

A termények közé „kincset”, cukorkát vagy apró csecsebecsét rejtettek, így tudatosult a gyerekekben az is, hogy például a búza az életet, a kenyérnek valót jelenti, a kukoricának pedig milyen fontos szerepe van a takarmányozásban. Dihenné Rucz Erika szép mesét adott elő a gyerekek legnagyobb örömére, és meg is táncoltatta őket.

Megnyílt Lukács Eszter különleges népművészeti kiállítása. A jelenlévők batyut készíthettek, amit haza is vihettek. Közben készült a kovászos kenyér is dagasztással, igaz kovásszal, a finomságot ebéd után sütötték ki. Délre kaszás leves került az asztalokra, ami az utolsó cseppig elfogyott, mindenkinek nagyon ízlett.

Átnyújtották az aratási koszorút

Az aratóünnep keretében délután 5 órakor átnyújtották az elkészített aratási koszorút Kálmán Tibor polgármesternek a városháza udvarán. Korábban szokás volt, hogy amikor befejezték az aratást, a brigád tagjai felöltöztek, szép aratási koszorút fontak kalászból, felkeresték a gazdát, és átadták neki a különleges díszt. Ezt ismételték most is, amikor a város gazdájának, Kálmán Tibornak adták át a koszorút miután a menet a kisgazdakör székházából a városházára vonult.

A program ezután a székházavatóval folytatódott, hivatalosan is felavatták a Békési Kisgazdakör otthonát. Tarkovács István ezzel kapcsolatban kifejtette, a gazdakör tagjai emocionálisan nagyon kötődnek a régi gazdaköri székházhoz, amit évtizedekkel ezelőtt nem kaptak vissza, a Tulipán Presszó épületét elbontották. A szervezet ezt követően megkapott ingyenes használatra egy régi iskolaépületet a Csabai utcában.

– Tagjaink ugyanakkor ragaszkodtak hozzá, nagyon szerették volna, hogy a Békési Kisgazdakörnek saját otthona legyen – tette hozzá. – Ez valósult meg akkor, amikor a polgármesteri hivatal és Kálmán Tibor polgármester segítségével, a Miniszterelnökség pályázatán elnyert támogatásnak köszönhetően megvásárolhattuk az ingatlant, amit szombaton véglegesen birtokba vehettünk.

Otthonuknak tekintik a székházat

Az ünnepségen köszöntötte a megjelenteket Tarkovács István, dr. Tóth Attila, a Békési Kisgazdakör örökös tiszteletbeli elnöke és Kálmán Tibor polgármester.

Kálmán Tibor arról szólt, hogy a kisgazdakör milyen sokat tesz a hagyományok megőrzéséért, illetve a közösségépítésért. Mint kiemelte, az ingatlant már azelőtt is nagyon szépen karban tartotta, szépen fejlesztette a kisgazdakör, hogy a székház a szervezet tulajdonába került volna. 

– Biztos vagyok benne, hogy mindez tovább folytatódik majd. A jövőben is együtt dolgozunk majd a városért – fogalmazott.
Kálmán Tibor az ünnepségen Békés város zászlóját, egy különleges képet, illetve a székház kulcsát nyújtotta át Tarkovács Istvánnak. Az elnök hangsúlyozta, az ingatlant nem csak székháznak, otthonuknak is fogják tekinteni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában