Határtalan barátság

2024.08.15. 12:01

Erdélyi, bodosi küldöttség látogatott több napra Biharugrára

Több mint húsztagú erdélyi küldöttség érkezett a közelmúltban több napra Biharugrára a békési falu testvértelepüléséről, az erdővidéki Bodosról. A két, egymástól mintegy félezer kilométerre fekvő település immár több mint három évtizede, 1990 óta ápol egymással testvéri kapcsolatot.

Licska Balázs

Szabadkígyósra és Gyulára is ellátogattak a bodosiak és az őket fogadó biharugraiak. Fotó: Biharugra

Az Iszlai Kamill lelkész vezette 23 fős erdélyi küldöttséget a biharugraiak Makra Tibor polgármester vezetésével a Bölöny-kúriánál fogadták. A bodosi delegáció tagja volt a több mint 32 évig Bodoson szolgáló Sándor István nyugállományú református lelkész és felesége is, akik negyed évszázadon át koordinálták a bodosiak részéről a határtalan barátság megőrzését.

Makra Tibor polgármester és Szoboszlai Zoltán önkormányzati képviselő elmondták, hogy egy, a Bethlen Gábor Alap Bizottsága által támogatott pályázat lehetőséget adott arra, hogy Biharugra önkormányzata tartalmas programokat szervezzen a testvértelepülésről érkezők, valamint az anyaországi fogadó családok számára.

Az egyik napon például egész napos kiránduláson vettek részt Szabadkígyóson és Gyulán: megnézték a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt, majd egy békéscsabai ebédet követően a gyulai Almásy-kastélyt és a középkori téglavárat. 

Másnap a testvértelepülésről érkezett vendégek is részt vettek a biharugrai falunapon. A szabadtéri színpadon folyamatosan váltották egymást a fellépő együttesek és előadók. A falunap megszervezésében komoly segítséget jelentett az a támogatás, amelyet a Biharugrai Településfejlesztő Egyesület a Magyar Falu Program keretében nyert el. 

A következő napon a műemlék biharugrai református templomban tartott istentiszteleten Iszlai Kamill bodosi lelkipásztor hirdetett igét, majd a vendégek zenés, verses ünnepi műsorral szolgáltak.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában