25 éves az építmény

2024.08.04. 14:51

A csabai Eiffel-torony olimpiai ötkarikát kapott biciklikerekekből

Már 25 éve áll Békéscsabán, a Dobozi úton a 15 méter magas Eiffel-torony 1:20-as méretarányban. A békéscsabai Eiffel-torony építője, Horváth László ezermester jóvoltából olimpiai ötkarikát kapott, mégpedig biciklikerekekből. Az építményen ott a magyar, nemzeti színű felirat is: Párizs-Békéscsaba 2024.

Nyemcsok László

A kereskedői, könyvtárosi képesítéssel, víz- és gázszerelői mestervizsgával is rendelkező Horváth László fűnyíró- és kisgépklinikát hozott létre, amit egy ideje már Viktor fia vezet. Hajdanán Párizsban járva lenyűgözte az Eiffel-torony, és az udvaron felépítette mását 5–6 emeletnyi magasságban, 1:20-as méretarányban.

Eiffel-torony,ötkarika, Horváth László, Békéscsaba
A csabai Eiffel-torony építője, Horváth László biciklikerekeket használt az olimpiai ötkarikához
Fotó: Bencsik Ádám

Egy kilométernyi szögvasasat használt fel az építményhez

– Párizsba nem utazhatok el naponta, az udvaron viszont mindig láthatom az Eiffel-tornyot – ecsetelte. – Több mint egy kilométernyi szögvasasat használtam fel a 15 méter magas építményhez, amit statikussal terveztettem.

Az ezermester kiemelte, egy méter magas betonpillérre került rá az építmény, nehogy kisgyermekek felmásszanak rá, és ezáltal balesetveszélynek legyenek kitéve. Az alap ásásában a fia segített, és még néhány barátja vett részt a munkálatokban. Egyikőjüket ismerőse először kinevette, amikor arra a kérdésére, hogy „hová mész?”, azt felelte: „megyek segédkezni az Eiffel-torony építéséhez”.

A csabai Eiffel-torony olimpiai ötkarikájának a biciklikerekek voltak a legalkalmasabbak

Amióta áll a torony, igazi támpontként is szolgál a környéken. Utcanevek helyett rendszerint azt használják az útbaigazítók, hogy az Eiffel-toronytól jobbra vagy balra. A megépítéshez a szomszédok beleegyezése is kellett, egyikőjük úgy fogalmazott: hogyne járulnék hozzá, hiszen mindenütt mondhatom majd, hogy az Eiffel-torony tövében lakom.

– Követem a párizsi olimpiát, és minden közvetítésben vagy műsorkezdésben feltűnik az építmény. – Úgy gondoltam, megtisztelem az olimpiát azzal, hogy én is kirakom az Eiffel-toronyra az ötkarikát. Erre a biciklikerekek voltak a legalkalmasabbak. Már sokan nézték meg, azt mondták, turisztikai látványosságnak sem utolsó.

Unokájának ricinusolajjal motort konzervált

Horváth László rengeteg különlegességgel rukkolt elő már elő, mindet nem is lehetne felsorolni. Unokájának például ricinusolajjal motort konzervált, hogy Regőnek 44 éves korára legyen egy 60 esztendős Yamaha choppere. 

– Sokat rágódtam, mivel kenjem le a motor nikkelezett részeit, hogy évtizedek múlva az anyag könnyen eltávolítható legyen, és a felület is megtartsa eredeti állapotát – magyarázta. — Olyan tanácsot kaptam, hogy fóka- vagy bálnazsír lenne legjobb a motorra kívülről, az egykori szovjet alkatrészeket is ebben tartották. Hosszas internetes keresés után sem sikerült találnom, pedig Izlandtól Törökországig nagyon sok országban kerestem. Végül rátaláltam a ricinusolajra, megfelelőnek tűnt.

Épített velocipédet kétütemű, 50 köbcentis motorral, önindítóval és berúgókarral ellátva. Benzinmotoros, tárcsafékkel ellátott rollereket is gyártott, sebességük eléri óránként a 35–40 kilométer/órát. Ennél is strapabíróbb és gyorsabb másik fejlesztése, a terepgokart. Ehhez a gumikat Brazíliából hozatta.

Gyerekkori álma teljesült egy hófehér, 1976-os Cadillac Eldoradóval

Horváth László gyerekkori álma teljesült egy hófehér, 1976-os Cadillac Eldoradóval, amit az interneten, licitáláson vett, és a csodajárgány az óceánon át hajózott be Amerikából Európába, majd jutott el Békéscsabára, az ezermester lényegében visszaállította eredeti állapotát.

– Amikor élőben tüzetesen átnéztem az autót, kiderült, hogy repedtek a bőrülések, nem volt ,,szobatiszta” a kocsi, álló helyzetben kifolyt belőle a beleöntött olaj, a legkisebb emelkedőre sem ment fel az automata sebváltó hibája miatt. – ecsetelte. – Szerelő, kárpitos kellett hozzá, de ami figyelemre méltó volt, az interneten keresztül olcsón beszerezhettem hozzá minden alkatrészt.

Hogy mi lesz a következő találmánya? Ahogy mondta, ötletekben nincs hiány, de még nem döntötte el, melyiket valósítja meg. Egy a biztos, csak az olimpia után foglalkozik ezzel, addig szurkol a magyaroknak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában