Megszegték az új kenyeret is

2024.08.20. 18:13

Eleken is megemlékeztek az államalapítás és Szent István ünnepéről

Ünnepi szentmisével és ünnepséggel emlékeztek Szent István királyra, illetve személyén keresztül a magyar nemzet államiságára, a magyarság megmaradására augusztus 20-án Eleken.

Vincze Attila

Mint ahogy Szelezsán György, Elek polgármestere Facebook-oldalán írta, számára augusztus 20., az államalapítás ünnepe mindig különleges. Kifejtette, ilyenkor talán még erősebben átélhetjük, hogy az ittlétünk és egyáltalán a létünk – az, hogy van föld a talpunk alatt, amely ma is a mindennapi kenyerünket adja, hogy van hazánk, amely ma is megvéd bennünket, és megtart magyarokat magyarnak, itt a Kárpát-medencében – valójában csoda. Mint fogalmazott, ez a csoda pedig szorosan összefonódik Szent István személyével, az ő jellemével és államalapító művével. Hiszen az az elemi gondolat, hogy lennie kell egy erős, keresztény, független és gyarapodó Magyarországnak itt, a Kárpát-medencében, az ő álma volt. És ez az az álom, amelyet több mint harminchat nemzedék magyarjai – köztük mi is – megörököltünk.

megemlékezés, államalapítás, Elek
Eleken is megemlékeztek az államalapítás és Szent István ünnepéről. Fotó: Szelezsán György Facebook-oldala

Szelezsán György: Eleken büszkén vállaljuk származásunkat, hagyományainkat

Szelezsán György emlékeztetett: ne feledjük, és ne szégyelljük, hogy mely közösséghez tartozónak érezzük magunkat, hanem inkább büszkén vállaljuk származásunkat: gyökereinket, múltunkat, őseinket, hagyományainkat. A polgármester kiemelte, nagy örömmel mondhatjuk el: ha ma botot és gyertyát nem is vittünk magunkkal, de kenyeret igen. És emelkedett szívvel elmondhatjuk azt is: még 932 esztendővel Szent László után is vagyunk, nem is kevesen, akik tiszteljük az államalapítók törvényeit: vannak fiak, akik követik az elődeiket.

Kónya István: augusztus 20-a üzenetének megértéséhez meg kell érni

Az eseményen beszédet mondott Békés Vármegye Önkormányzatának tanácsnoka, Gyula város alpolgármestere. Kónya István többek között arról beszélt, mit jelent a mai magyar embernek, a Békés vármegyeieknek, az elekieknek augusztus 20-a. Aláhúzta: augusztus 20-a üzenetének megértéséhez meg kell érni. Nem elég egyszerűen felnőtté válni, magunkénak kell éreznünk a nap jelentőségét. A politikus megjegyezte: a Szent István-i örökség – történelmi korszakokat átívelően – mindig is meghatározta a magyarság életét. Hiszen a fundamentum – mely magában foglalja anyanyelvünket, az eszméket, a hiedelmeket és szokásokat, tabukat és szabályokat – általa tétetett le a Kárpát-medencében.

Szent István király örökségének megőrzése mindannyiunk felelőssége

Kónya István szólt továbbá a keresztény értékekről, a keresztényüldözésről, illetve arról, hogy az európai identitástudat veszélyben van. Hangsúlyozta, hogy Magyarország születésnapján mindenki erősítse meg emlékezetében azt is, hogy az államalapító Szent István király örökségének megőrzése mindannyiunk felelőssége, és nem szabad elfelejtenünk hálásnak lenni azoknak a nemzedékeknek, akik előttünk járva alázattal vigyázták mindannyiunk kincses dobozát, Magyarországot. Kifejtette: Szent István király szellemiségére támaszkodva hiszi, hogy közös erővel a mai kor nehézségeit is le tudjuk küzdeni, mert az a biztos alap, amelyre nemzetünk erős közössége épült, a következő évezredben is képes lesz kitartani. Mint mondta, ha az ő szellemében cselekszünk, hittel, szívvel, bátran, ha kell szavakkal, ha kell tettekkel vigyázva Magyarországot, akkor nem csak múltunk és jelenünk, hanem jövőnk is lesz Európában.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában