Munkálatok

2024.08.07. 06:35

Az Élővíz-csatorna békési szakaszán folytatják a vízi növényzet vágását - videóval

Ezekben a napokban az Élővíz-csatorna békési szakaszán folytatódik a vízi növényzet vágása. A túlburjánzott növényzet számos ökológiai problémát és oxigénhiányt okozhat, illetve vízhozamcsökkenést is generálhat, ezért van szükség arra, hogy ilyen módon is karbantartsák a három várost, Gyulát, Békéscsabát és Békést összekötő Élővíz-csatornát.

Papp Gábor

Békésen ezen a nyáron már második alkalommal történik meg a vízi növényzet vágása az Élővíz-csatornán – nyilatkozta szerkesztőségünknek Láza Tibor. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság gyulai szakaszmérnökségének vezetője elmondta, a munkálatok elsősorban ökológiai célokat szolgálnak, de jövő héten tartják Békés egyik legnagyobb rendezvényét, a Madzagfalvi Napokat, éppen ezért a rendezvénysorozatra is gondoltak a karbantartás ütemezésekor, hiszen az Élővíz-csatorna érinti a belvárost.

Élővíz-csatorna, tisztítás, vízi növények
Folytatódik az Élővíz-csatorna tisztíása
Fotó: Bencsik Ádám

Élővíz-csatorna: folytatják a munkát

– Az ökológiai állapot több szempontból is nagyon jelentős – tette hozzá Láza Tibor. – A túlburjánzott növényzet vízhozamcsökkenést okozhat, oxigénhiány állhat elő, bebarnulhat a víz, és kellemetlen szag is keletkezhet. A szakember kitért arra, hogy a levágott növényzetet levezetik az Élővíz-csatorna alsó szakaszán, egészen a Kettős-Körösbe való betorkolástól olyan 600 méterre található vízinövényzet-kiszedőig. Ott egyrészt a levágott növényzetet szétválogatják a kommunális hulladéktól, majd a növényeket, ágakat, gallyakat a komposztáló telepre szállítják, a kommunális hulladékot pedig szemétlerakóba. A napokban zajló munkálatok során elsősorban a megnőtt hínárt vágta le a KÖVIZIG munkatársa, ami megfogta a békalencsét is.

Több funkciója van a csatornának

Az Élővíz-csatornában elsősorban májustól, miután a víz hőmérséklete elérte a 14 fokot, kezd drasztikusan nőni a növényzet. A májustól szeptemberig tartó időszakban legalább két alkalommal vágják a növényzetet éppen azért, hogy az említett ökológiai problémák ne forduljanak elő.

Az Élővíz-csatornának belvízelvezető, illetve öntözővíz funkciója is van. Ha nem lenne levágva a növényzet, utóbbi funkciója csökkenne, sőt, lehetnének olyan részek is, ahol a csatorna egyáltalán nem tudná ellátni ezt a szerepét. 

Láza Tibor ennek kapcsán szólt egy tanulmányról, amely szerint 40 százalékkal csökken az Élővíz-csatornába bevezetett víz mennyisége, ha a növényzet nincs megfelelően kezelve. A víz egyébként egy másfél kilométeres csatornán keresztül érkezik a Fehér-Körösből.

A bedőlt fákra is figyelniük kell

Kérdésünkre a szakember elmondta, többször ad feladatot számukra bedőlt fák eltávolítása is. A fákat mindenki szívügyének tekinti, és a csatornának különleges szépséget ad, ha fasor húzódik mellette. Ha pedig a lombkorona benyúlik a víz fölé, beárnyékolja a medret, és gátolja a vízi növényzet növekedését. Azáltal ugyanakkor, hogy a fák ösztönösen a víz felé nyúlnak, egy idő után beborulnak a csatornába a lombkorona súlya miatt.

– Mi sem szeretünk fákat eltávolítani, de amikor odvassá válnak, kettétörnek, betegségek jelennek meg bennük, lódarazsak költöznek beléjük, illetve veszélyeztetik az élet és vagyonvédelmet, akkor muszáj megtennünk. Természetesen pótoljuk is a fákat a lehetőségekhez mérten – tette hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában