Fúvószenekarok

2024.08.24. 09:45

Ezreket vonzott Tótkomlósra a fúvószenei fesztivál

Négy napon át fantasztikus hangulatban zajlott az idei, immáron 10. fúvószenekari fesztivál, találkozó Tótkomlóson. Néhány nap telt el csupán a fesztivál óta, de a pozitív visszajelzések folyamatosan érkeznek mindkét komlósi zenekarhoz.

Csete Ilona

Élmény volt az a négy nap. Felejthetetlen zenei kalandozást nyújtottak a fellépő zenekarok. Felemelő érzés volt a szlovák napon a közös zenélés – sorolhatnánk Krcsméri János karnaggyal azokat a visszajelzéseket, amelyekkel azóta is megállítják, megköszönik ezt a felejthetetlen élményt, amit a fúvósok nyújtottak egymásnak és a közönségüknek 2024 augusztusában.

fesztivál, fúvószenekarok, Tótkomlós
A fúvószenekari fesztivál felvonulásán majd 500 zenész menetelt.  Fotó:  Bencsik Ádám

Arra kértük fennállásának 55. évfordulóját ünneplő Tótkomlósi Ifjúsági Koncert Fúvószenekar karnagyát, a megélt boldog pillanatok után a racionális számok nyelvén készítsünk összegzést.

13 zenekar mutatkozott be a fesztiválon

– Négy országból 13 zenekar mutatkozott be a 4 napos fesztiválunkon. Az augusztus 19-ére meghirdetett közös felvonuláson majd 500 zenész vett részt, ennek volt egyébként a legnagyobb visszhangja. Részesének lenni, ott vonulni pedig felemelő érzés volt – tette hozzá a karnagy. Kiemelte a szlovák napot, akkor 4 zenekar (körülbelül 120 fúvóssal) egy erre az alkalomra Adam Hudec által hangszerelt darabot játszott közösen, szintén nagy sikerrel.

A koncertek helyszínén egyébként 14 együttes lépett fel, hiszen a komlósi Tremoló mandolinzenekar is bemutatkozott. S ha már a fesztiválsátort emlegetjük: kívül s belül telt ház volt, naponta 1500 zenerajongó, a közös felvonulós napon pedig 2 ezer ember tapsolt a komlósiak fesztiválján.

Pozitív jelzőkkel illették a házigazdákat

A programok látogatottságára sem volt panasz. Tótkomlós lakossága és a környékről érkezők csak pozitív jelzőkkel illették a házigazdákat. A programok sokszínűségéből kedvükre válogathattak. Krcsméri János köszönetet mondott a családoknak, a zenészeknek, a civileknek, az önzetlen segítőiknek, a támogatóiknak és mindenkinek, akik e 4 nap sikeréért dolgoztak.

A fesztiválon szakmai megbeszélések is zajlottak – tudtuk meg a karnagytól. Megtisztelte jelenlétével a komlósiakat a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnöke, Szabó Ferenc, a Szlovák Fúvószenei Szövetség elnöke, Vladimir Dianiska és a tiszteletbeli elnök, Adam Hudec zeneszerző is.

– E két szövetség vezetőinek a megbeszélésén kitértünk arra, hogy a kapcsolatok mélyítésére, a kölcsönös látogatásokra milyen nagy szükség van. Lehetőséget kell adnunk egymásnak, hogy minél több fellépésen mutathassák meg magukat, tudásukat a zenészek, a zenekarok – mesélte Krcsméri János.

A vármegyenapon is ottlesznek a komlósi fúvósok

Jó hír azoknak, akik még nem látták, de szeretnék megnézni a Komló Szállóban a komlósi fúvósok elmúlt évtizedeit felelevenítő kiállítását. Augusztus végéig ezt még megtehetik! És aki élőben szeretné látni, hallani a zenészeket, azok vagy egy lakodalomba menjenek el, ott a nászindulót a zenekar játssza majd, vagy látogassanak el Békéscsabára szeptember 7-én, a vármegyenap egyik színfoltja, amint felvezetik a rendezvény résztvevőit a komlósi fúvósok.

A tótkomlósi találkozón 4 ország 13 fúvószenekara vett részt. Fotó: Bencsik Ádám

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában