Szobor

2024.08.30. 16:53

Visszaköltözik a kishídhoz Békéscsaba kedvenc kacsacsaládja

Kalandos sorsú Békéscsaba kedvenc kacsacsaládja, Boros Péter szobrászművész alkotása. A kacsacsalád a József Attila és Deák utcát összekötő kishíd újjászületésének idejére elköltözött a Munkácsy emlékházba, de most visszatérhetnek a kishídhoz.

Beol.hu

A Munkácsy emlékház oldalán írták meg pénteken, hogy Boros Péter szobrászművész Kacsacsalád című szobra csaknem egy éven keresztül fogadta a látogatókat náluk. A népszerű alkotás visszatér eredeti helyére az Élővíz-csatorna partjára, a felépült vadonatúj kishídhoz.

kacsacsalád, kacsamama, szobor, kishíd
A kacsacsalád a csabaiak szívéhez nőtt. Forrás: Munkácsy Emlékház Facebook-oldala

Opauszki Zoltán, Békéscsaba környezetvédelemért és turisztikáért felelős tanácsnoka tavaly szeptemberben mondta el a Beolnak, hogy a költözésre azért volt szükség, mert a Munkácsy Negyed fejlesztését célzó projekt részeként lebontják a József Attila és Deák utcákat összekötő kishidat, és helyére egy teljesen újat építenek. Fontosnak ítélték, hogy ebben az időszakban is legyen olyan helyszínen, ahol megtekinthető Boros Péter szobrászművész alkotása.

A kacsacsalád kalandos sorsa

Boros Péter bronzból készült alkotását a belvárosrehabilitáció harmadik ütemének keretében 2018-ban helyezték ki a Deák utcai kishíd tövébe. A szobor rövid időn belül számos atrocitást szenvedett el: a kacsamama lába eltört és ideiglenes mankókon volt kénytelen totyogni, majd pedig ellopták a bronz madarat.

Rács mögé küldték a csabai kacsamamatolvajt

2022-ben 8 hónap börtönbüntetésre ítélték a Békéscsabai Járásbíróságon lopás miatt S. J.-t, aki 2018 végén elvitte az Élővíz-csatorna mentén, a Deák utcai kishídnál lévő kacsamamát ábrázoló szobrot. Elvitte a bronz alkotást, majd leadta egy fémkereskedésnél 16 ezer 459 forintért. Azzal, hogy megfújta a város tulajdonát képező művet, komoly kárt okozott, a helyreállítási költségekből az eljárás során 150 ezer forint térült meg.

Szeptember végén adják át a kishidat

A tervek szerint szeptember 27-én, pénteken adják át ünnepélyesen a kishidat – ismertették Békéscsaba Facebook-oldalán. A József Attila és a Deák utcát összekötő kishíd a Modern Városok Program, a Munkácsy Negyed kialakítását célzó projekt keretében születik újjá. 


 



 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában