Körösök vidékében rejlő lehetőségek

2024.08.21. 06:50

A Körösök Amazonas-feelinget tartogatnak a túrázók számára - galériával

A Körösök völgye a maga nyugalmával, érintetlenségével, különleges természeti adottságaival az aktív turizmus valamennyi ágában minőségi és nívós kikapcsolódási lehetőséget nyújt. Nem is csoda, hogy évről évre egyre többen érkeznek Békés vármegyébe, hogy akár kerékpáron, akár vízen vagy gyalogosan túrázva ismerjék meg ezt a különleges tájat, a Körösök vidékét.

Papp Gábor

Gyula belterületétől alig 5 kilométerre, a Fekete-Körös bal partján található a város egyik fontos üdülőterülete, Városerdő. Mint a visitgyula.com oldalon olvasható, természetes kirakodású, homokos partú szabad strandját nyáron előszeretettel látogatják a fürdőzők és a horgászok. A közeli erdei iskolában pedig lehetőség nyílik a környező erdő tanösvényeit bejárva a gazdag állat- és növényvilág megismerésére. Gyula-Városerdő csodálatos természeti környezete alföldi viszonylatban szinte páratlan: a Körösök volt árterein kialakult tölgy-kőris-szil ligeterdők nagy, egybefüggő erdőségeket alkotnak. Az erdőterülethez kötődő programok során a bánomi, a sitkai és a kőris-erdei területeket, s az ott kialakított tanösvényeket látogatják a leggyakrabban.

Körösök, strand, evezés, hajózás
A dánfoki strand népszerű nyáron, számos vonzereje van a Körösöknek.

Szanazug, Dánfok várja a túrázókat, kikapcsolódókat

A Körösön tovább haladva juthatunk el a festői környezetben fekvő Szanazugba, ami a Fehér- és a Fekete-Körös összefolyásánál fekszik. Kedvelt kiránduló- és fürdőhely, mindkét parton szabadstrandon lehet fürdeni, ahol a víz tiszta és sekély. A fürdőzők egy-egy délutánra is ellátogathatnak ide, vagy a hétvégi házakban éjszakázva, több napot is eltölthetnek ott. A fürdőzés mellett vízibiciklizni, kajakozni, kenuzni, csónakázni, sétahajózni is lehet, vagy komppal közlekedni a két part között.

Egy hajóban evezünk vízi túra a Körösök tájainak népszerűsítése érdekében   Archív fotó: Imre György

A Kettős-Körösön továbbhaladva a túrázók elérhetnek a Békési Kishajó-kikötőhöz. A különleges környezetben fekvő létesítményben horgászladik, túrahajó, lakóhajó, sup, kenu, kajak és sárkányhajó egyaránt bérelhető. Kisebb-nagyobb túrák, csapatépítő tréningek egyaránt gyakran indulnak innen, de nem csak vízen, hanem szárazföldön is, kerékpáron, de akár gyalogosan is.

A kikötő közvetlen közelében fekszik az évről évre fejlődő Dánfoki Üdülőtábor. A központ összejöveteleknek, kulturális rendezvényeknek, gólyatáboroknak, illetve biciklis és vízi túráknak egyaránt helyet ad. A teljesen körülkerített táborban megtalálható fokozatosan mélyülő homokos szabad strand, röpi- és focipálya, KRESZ-park, Kiváló horgászati és íjászkodási lehetőség, tűzrakóhelyek, kemencés és flekkenező szabadtéri konyha, melyekhez igény esetén az eszközöket is biztosítják.

A Körösök egyik legkülönlegesebb szakasza

Békésről folytatva a vízi utat a folyó egyik legkülönlegesebb szakasza következik, amit az ország más részeiről érkező vendégek egyszerűen csak az Amazonos-feeling jelzővel illették, utalva a táj érintetlenségére, különleges, egyedi állat- és növényvilágára és a nyugalomra, ami a környezetet körülveszi. A túrázók Mezőberény érintésével juthatnak el Köröstarcsáig, ahol ugyancsak egy korszerű kikötő várja az érkezőket. Mezőberénynél érdemes megállni a Bodoky Károly Vízügyi Múzeumnál, illetve akár a „Petőfi emlékoszlopot” is érdemes megnézni.

Köröstarcsa is számos lehetőséget tartogat

Maga Köröstarcsa pedig számos lehetőség tartogat a horgászattól az egyéb sportolási programokig.

A gyomaendrődi Csicsergő Vízitúra Megállóhely és Horgásztanya a Hármas-Körös mellett, a gyomai híd közelében található nyugodt kis pihenőhely, amely ideális választás a megfáradt vízi és szárazföldi túrázók számára. A megállóhelyen számos kényelmi szolgáltatás áll rendelkezésre, beleértve a vizesblokkokat, szaletliket, büfét és sátorozóhelyeket is. A vízitúrázók, kajak- és kenusok, SUP-osok, hajósok és horgászok könnyedén partra tudnak szállni a helyszínen található modern úszóstég móló segítségével. Gyomaendrődön maga a város szintén sok lehetőséget tartogat, elég csak kiváló strandjára vagy éppen a rengeteg különleges holtágra és a kapcsolódó horgászatra gondolni. Gyomaendrődtől pedig Szarvasig, a történelmi Magyarország földrajzi közepéig evezhetnek a túrázók.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában