Békéscsaba

2024.08.25. 09:35

Naptárt készít a nyolcadikosok számára az iparkamara

Fali pályaorientációs diáknaptárt készít a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara a nyolcadikosoknak. A továbbtanulás előtt álló diákoknak kiemelkedően fontos év az utolsó, hiszen már szeptembertől el kell gondolkodniuk azon, hogy hol tanulnak tovább, az ehhez szükséges legfontosabb határidőket tartalmazza a naptár.

Dinya Magdolna

Míg korábbi esztendőkben zsebnaptárt, tavaly már az osztálytermekbe elhelyezhető, nagy, fali, JóPálya-naptárt készített a gyerekeknek és az osztályfőnöknek a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara. Mivel tetszett a diákoknak ez a formátum, marad ez a verzió, már lassan a nyomtatása is elkezdődik a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium Nyomdaipari Tudás- és Képzőközpontban. A cél, hogy szeptember első napjaiban az iskolákba kerülhessen a naptár megyeszerte.

naptár, pályaválasztás, diáknaptár, nyolcadikosok, kamara
A naptár tartalmazza a legfontosabb határidőket, támpontot nyújt a pályaorientáció során. Forrás: Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara/Pintér Vince

A diáknaptár tartalmazza a legfontosabb dátumokat

A Kulturális és Innovációs Minisztérium által támogatott diáknaptár tartalmazza a továbbtanulás miatt legfontosabb dátumokat, határidőket, illetve azt is, mikor lehet lazítani és mikor kell belehúzni a jobb jegyekért. Szerepel benne, meddig kell jelentkezni a középiskolákba, mikor lehet várni az eredményeket, megtalálhatóak a Békés vármegyei szakképző intézmények elérhetőségei.

Nő a szakképzésbe jelentkezők száma

Mészárosné Szabó Anna szakképzési osztályvezető elmondta, évről évre emelkedik a szakképzésbe jelentkezők száma. A növekedésben az is szerepet játszik, hogy a fiatalok nem konkrét szakma, hanem ágazat mellett teszik le a voksukat és a duális képzésnek köszönhetően gyakorlatközpontú az oktatás. Sokat nyom a latban a szakképzésben járó ösztöndíjrendszer is.

Segítenek a megalapozott döntésben

A kamara mindent megtesz azért, hogy a gyerekek megalapozott döntést hozhassanak, ezt segíti a tovabbtanulasbekes.hu oldal, illetve a Facebookon és az Instagramon megtalálható JóPálya – és a Tiéd?! oldalak, ahol szerepelnek az iskolák nyílt napjai, össze van gyűjtve, melyik szakképző intézmény milyen szakokat kínál, melyik képzés melyik iskolában tanulható, illetve olyan, akár kinyomtatható kártyák is készülnek, amely a leggyakrabban választott szakmákat mutatják be. A kamara pályaorientációval foglalkozó munkatársai ezen kívül a nyolcadikos diákoknak térítésmentes egyéni tanácsadást, osztályfőnöki órákat és pályaorientációs foglalkozásokat, szüleiknek pedig szülőértekezleteket tartanak. Ezekre a [email protected] e-mail címen lehet bejelentkezni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában