Égi csodák

2024.09.13. 06:38

A nyári égboltot kémlelték a szénási amatőr csillagászokkal

A Mira Csillagászati Egyesületben (MICSE) mindig történik valami, így volt ez egész nyáron. Az olvasóink által az Év emberének választott nagyszénási Fődi Andrásné, az amatőr csillagászok világában jól ismert pedagógus, a helyi egyesület vezetője segített egy összefoglalót készíteni. Az már biztos: nem volt unalmas számukra ez a nyár!

Csete Ilona

A nagyszénási amatőr csillagászok munkája közismert. A Nagyszénás közelében nyaraló 5 fős szekszárdi társaságnak augusztus elején a Mira Csillagászati Egyesület néhány tagja (Lestyán Zoltán, Sipos György, Jávorka Eliza és Fődi Andrásné) élményekben bővelkedő csillagászati ismeretterjesztést, távcsőismertetést, némi csillagképtúrát, valamint többféle távcsővel (250-es Dobsonnal, kétféle méretű Makszutov-Cassegrain távcsővel) különböző égi csodák bemutatását biztosította a nagyszénási csillagdában.

csillagászok, nagyszénás, Ravazs Tamás
A szénási csillagászok összecsukható, 305 milliméter átmérőjű  Dobson távcsöve. Ravasz Tamás, a MICSE alelnöke mutatta meg hírportálunknak.

– Ha augusztus, akkor remélem, mindenkinek a Perseida meteorraj érkezése jutott eszébe. Ebben az évben a meteorraj maximuma 13-án a délelőtti órákra esett, így alulmúlta a várakozást az észlelhető meteorok száma. Az Egy hét a csillagok alatt elnevezésű országos programsorozatba benevezve, négy helyszínen így a távcsöves észlelésen volt a nagyobb hangsúly, de nagy sikere volt a Csillagképtúráknak görög regékkel fűszerezve című programrésznek is – tájékoztatott Fődi Andrásné.

Bolygók és holdjaik a távcsövek látómezejében

Egy-egy meteor érkezése is sokat jelentett. Kardoskúton a csomorkányi templomromnál a Nap, majd a Hold észlelésével kezdődött. Sötétedés után Varga Anikó csillagképtúrán vezette a közel száz fős érdeklődő csapatot. Ezután kezdődött kétféle távcsővel a távcsöves bemutató Varga Anikó és Zahorecz István közreműködésével. Nagyon sok objektumot tudtak megmutatni (nyílt- és gömbhalmazokat, galaxisokat kettős és többes csillagrendszereket). Több bolygó és holdjaik is a távcsövek látómezőjébe került. Vésztő-Mágorra Fülepi Dezső és Frankó Flórián ment ugyanezen az estén. Ők is a Napot és a Holdat mutatták meg először, majd a Történelmi Emlékhely Múzeum egyik saját távcsövének részeit ismertették, majd összerakták. Miután besötétedett, ott is csillagképtúra és távcsöves bemutató színesítette a programot majd 100 érdeklődővel. Szinte ugyanazokat az érdekességeket tudták bemutatni, mint Kardoskúton – mesélte Fődi Andrásné, aki társaival együtt nagyon elégedett, hiszen mindkét helyre visszavárják őket.

Volt programjuk helyben is, a Kiss György Csillagda udvarán is még augusztus 10-én: a Nap észlelésével kezdett Varga Anikó, majd a Vénusz, a Hold megfigyelésével folytatódott a távcsöves észlelés. A szalonnasütéses vacsora sátorállítással, a matracok elhelyezésével folytatódott.
– Sötétedéstől sorban állás volt a Varga Anikó, Lestyán Zoltán, Sipos György, Fődi Andrásné és Dologa András által kezelt távcsöveknél egész reggelig. A végén már az Orion csillagkép is felkelt és megnézhették a még ébren lévők az Orion Köd csillagait. Elég kevés meteort láthatott a közel hatvan főnyi észlelő csapat.

Irány Békéscsaba, a repülőtér!

A Békés Airport biztosította a helyet, a Munkácsy múzeum szervezésében Váncsa Klára üdvözölte a felsorakozott távcsövek kezelőit. Ott volt Szklenár Tamás, Csabai László, Lipták Pál, Molnár György és Molnár Sándor, Jávorka Eliza, Sipos György, Ravasz Tamás, Fődi Andrásné, valamint Frankó Flórián. Sajnos a napkorongmustra elmaradt a sok felhő miatt. Helyette távcsőmustrára, tereptárgyak megfigyelésére volt alkalmuk.
Augusztus 23-án Kétsopronynak vették az irányt a szénásiak: a kemencés tanyára voltak hivatalosak távcsöves bemutatóra, melyen Jávorka Eliza, Ravasz Tamás és Sipos György képviselte az egyesületet.
– Egy 305 milliméter átmérőjű Dobson távcsővel gyarapodtunk augusztus végén, amit azonnal bevetettünk éles helyzetbe, közönséggel: más távcsövekkel hirdettünk hajnali bolygólest a Kiss György Csillagda előtt, ahol a Marsot, a Jupitert, a Szaturnuszt az Uránuszt és a Neptunuszt is megmutathattuk lelkes vendégeinknek. Természetesen más gyönyörűségek is a látómezőbe kerültek, amikkel megörvendeztettük az érdeklődőket – mesélte mozgalmas mindennapjaikat Fődiné Ani.

Szeptemberben két nagy rendezvényük lesz a csillagászoknak

Szeptemberben két nagy rendezvényük lesz: 14-én, szombaton a nagyszénási sportpályán a XV. Mozogj! Főzz! Bulizz! rendezvény részeként gyerekeknek csillagászati arc- és hajfestés, hajfonás, távcsövekkel pedig először Napot észlelhetnek. 
– Bekapcsolódtunk az International Observe the Moon Night nemzetközi programsorozatba is. Aki eljön, részese lehet a Nemzetközi Holdészlelő Éjszaka programunknak és megtekintheti égi kísérőnket a legújabb távcsöveinkben. Szeptember 28-án ismét egy országos rendezvénysorozat kapcsán várják az érdeklődőket. Megtartják a kutatók éjszakáját a Mira kuckóban és a Kiss György Csillagdában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában