Segítség

2024.08.01. 17:45

Nevelési- és tanévkezdési támogatást biztosítanak Békésen

Az elmúlt évekhez hasonlóan ismét nevelési- és tanévkezdési támogatást biztosítanak Békésen a bölcsődés, óvodás, általános és középiskolás gyerekeknek, illetve családjaiknak – erről csütörtöki ülésén döntött a helyi képviselő-testület. A grémium a nevelési- és tanévkezdési támogatás mellett több olyan kérdésben is döntött, amely segíti a fiatalabb korosztályt.

Papp Gábor

Kálmán Tibor, Békés polgármestere elmondta, a nevelési- és tanévkezdési támogatás biztosításához a testület módosította a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló rendeletét. 

A nevelési- és tanévkezdési támogatásról is döntött a testület
A nevelési- és tanévkezdési támogatásról is döntött a testület. Fotó: Jenei Péter

Nevelési- és tanévkezdési támogatás

Mucsi András, a humán és szociális bizottság elnöke elmondta, a szociális célra rendelkezésre álló, illetve elkülönített összegekkel szeretnék minél jobban segíteni a helyieket. Utalt arra, hogy tavaly ősszel elkezdődött egy folyamat, amelynek eredményeként a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíj keretét a duplájára emelték, illetve a középiskolai ösztöndíj összegét is jelentősen növelték.

– A költségvetésbe beterveztük, hogy legyen beiskolázási támogatás – folytatta a gondolatot. – Bölcsődés és óvodás gyermekek esetén gyermekenként 5000, általános iskolásoknál gyermekeként 10 ezer, míg középfokú oktatási intézményben tanulmányokat folytatók esetében fejenként 12 ezer forint támogatást biztosítanak – fogalmazott a részletekről. Kálmán Tibor elmondta, a célra mintegy 30 millió forintot különítettek el.

A testület elfogadta a Békési Gyógyászati Központ és Gyógyfürdő tavalyi munkájáról szóló beszámolót is. Mucsi András kiemelte, az anyagból is látszik, hogy az intézmény nagyszerű munkát végez. Hangsúlyozta, a békési önkormányzat nagyon fontosnak tartja, hogy az egészségügyi járóbetegellátás megmaradjon annak ellenére, hogy ez nem feladata. Szólt arról, hogy az intézmény vezetése azon dolgozik, hogy pótolja az esetlegesen távozó orvosokat.

– A visszajelzések szerint jó, hogy van az intézmény, amit járási szinten és azon túlról is igénybe vesznek köszönhetően a jó orvosoknak – sorolta. – Sokmilliós beszerzések valósulnak meg, nemcsak kívülről újul meg az intézmény, hanem az említett beszerzéseknek köszönhetően a gyógyítás is hatékony.

Áttérve a gyógyfürdőre kifejtette, az adatokból látszik, hogy több száz hatvan év feletti békési lakos veszi igénybe az önkormányzat által biztosított bérletet. 

A betegellátásra visszatérve elmondta, a 8. háziorvosi körzet neuralgikus pontnak számított, de a kérdés megoldódott, mert egy nagyszerű háziorvost „igazoltak”. Kitért arra, hogy az intézmény gazdálkodását egyensúlyban tartják.

Deákné Domonkos Julianna önkormányzati képviselő, tanácsnok elmondta, zökkenőmentes volt a korábbi és a jelenlegi igazgató közötti átmenet. Kiemelte, Kovarszki Judit Eszter igazgató a felvetésekre, a kérdésekre, javaslatokra azonnal reagál, partner az ötletekre. Deákné Domonkos Julianna kitért az iskolaorvosok és iskolai védőnők szerepére.

Kálmán Tibor egyebek mellett arról szólt, hogy a COVID utáni időszakban megváltozott a finanszírozási környezet. Mint mondta, az intézmény vezetői keresik a bőrgyógyászt, ez az egyetlen szakrendelés, ami szünetel a békési rendelőben. Hozzátette, délkelet-magyarországi probléma, hogy ilyen szakorvost nehezen találnak. 

Segítik a fiatalokat

A testület döntött arról, hogy az önkormányzat idén is csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndídjpályázathoz. Kálmán Tibor polgármester elmondta, hosszú évek óta támogatják a felsőoktatásban résztvevő fiatalokat, idén is 3,1 millió forintot különítettek el a célra. Felhívta a figyelmet arra, hogy pályázni online felületen lehet, amiben, ha szükséges, segíteni fogják a fiatalokat. 

Az Esélyt a fiataloknak – Békés Város ifjúságsegítő programja keretében pályázat kiírásáról is döntöttek. A program nevének megfelelően a fiatalokat segíti. Kálmán Tibor elmondta, három ingatlan üresedett meg, így a korábbi feltételek mellett azokra pályázatot írnak ki, amire augusztus 23-ig lehet jelentkezni. A lakásokért a fiataloknak nem kell bérleti díjat fizetniük, de megtakarítást fel kell mutatniuk. 

– A program működik, hiszen fiatalok ki tudtak költözni az ingatlanokból. Fontos lépcsőfok ez ilyen módon az önállósodás irányába – tette hozzá. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában