Podmaniczky-díj

2024.08.06. 06:35

Elismerték a kevermesi Bozó László tudományos, értékmentő tevékenységét

Tudományos értékmentő tevékenységéért megkapta a kevermesi dr. Bozó László a Podmaniczky-díjat. Cegléden vette át a Ráday Mihály Város-és Faluvédő Szövetségtől (Hungaria Nostra) a rangos elismerést.

Csete Ilona

A Podmaniczky-díj azokat illeti, akik (országos szinten évente néhány személy és közösség) az épített és természeti értékek védelméért, bemutatásáért kimagasló munkát végeznek.

Bozó László, Podmaniczky-díj
Bozó László Podmaniczky-díjas 

– A Cegléden megrendezett ünnepségen és díjátadón vehettem át a Podmaniczky-díjat tudományos és értékmentő tevékenységeimért a Ráday Mihály Város-és Faluvédő Szövetségtől (Hungaria Nostra). Az átadón több város polgármestere, alpolgármestere mellett kiváló szakemberek vettek részt. Az elismerésre Vándor Éva, a Nemzeti Panteon Alapítvány kuratóriumának tagja jelölt annak köszönhetően, hogy 62 darab Trianon előtti sírkő helyreállításában közreműködtem – olvasható dr. Bozó László közösségi bejegyzésében.

Kevermes helytörténetével, a természetvédelemmel is foglalkozó fiatal szakember így folytatja:

– Tudományos tevékenységemnek köszönhetően közel 100 angol és magyar nyelvű publikációnak vagyok a szerzője. Elmondhatom, hogy az agrárterületeken fészkelő és átvonuló madárfajok kutatásának egyik legfontosabb helyszínévé vált Kevermes és Lőkösháza a Kárpát-medencében. Munkám során nagyon sok emberrel dolgoztam együtt, Rozgonyi János és Csathó András István nevét azonban mindenki közül ki kell emelnem. Rengeteg minden történt velünk az elmúlt 20 évben, remélem, hogy még pár évtizedig nem lankad a kedvünk és a lelkesedésünk.

Helytörténeti kutatás, értékmentés

Helytörténeti kutatással és ehhez kapcsolódó értékmentéssel aktívan 2019 óta foglalkozom. Az eredmény mindenki számára ismert, de sajnos csak kevesek által elismert. De ez nem számít. Remélem, hogy azok az emberek, akikről ezekben a napokban is reggeltől estig gyűjtögetem az életrajzi adatokat a következő könyvemhez, odafentről látják, hogy az utókor nem felejtette el őket, és méltóképpen emlékezik arra a sokszor ember feletti munkájukra, amit Kevermesért tettek.

– Az elmúlt hónapokban 17 parciumi és dél-békési temetőt mértünk fel Trianon előtti sírok után kutatva – folytatja bejegyzésében dr. Bozó László.

– A számláló 667-nél állt meg. Az egyik helyen kétméteres gazban találtunk egy obeliszket. Az írás nem látszott rajta, de megfordítottuk, mert tudtuk, hogy nem átlagember sírköve ez. Így is volt, egy zsidó orvos neve állt rajta. Valószínűleg hosszú évekig szolgálta a közösséget, elismert tagja volt annak. A világ dicsősége azonban elszállt, 100 év távlatából már nincs senki sem, aki azt mondaná, hogy igen, ő volt az, aki százak életét mentette meg a faluban, éppen ezért ápoljuk az emlékét.

Örül, hogy a Podmaniczky-díjat Kevermesre hozta 

Nagyon sok munka van még addig, hogy minden településen a helyén kezeljék ezeket a dolgokat. Kevermes szerencsés helyzetben van, mert a lehetőség adott arra, hogy a kutatásokat folytassuk, és ezáltal mindenki számára elérhetővé tegyük a régmúltból származó információkat. Elismeréssel és megbecsüléssel kell szólnom Lantos Zoltán polgármester és mindenkori képviselő társainak, és minden a faluért tenni akaró ember munkája előtt, mert ezt a díjat csak egy olyan település állampolgáraként lehet kiérdemelni, ahol a fejlődés és a hagyományok tisztelete kéz a kézben járnak.

Az elmúlt években sokat dolgoztunk együtt Lunkné Magyar Ágnessel, akivel könyveket, könyvfejezeteket írtunk, szóróanyagokat, képeslapokat adtunk ki, nem mellesleg 2012 és 2021 között együtt szerkesztettük a Kevermesi Tallózót. Remélem, hogy a munkát folytatni fogjuk. Örülök, hogy a díjat Kevermesre hoztam.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában