Táborozók

2024.08.01. 11:52

Vívás után irány a trambulinpark: a kardoskúti táborozók élményeket gyűjtenek

Iskola ugyan nincs Kardoskúton, de iskolásoknak táborozási lehetőség van a kardoskúti önkormányzat és a helyi művelődési ház jóvoltából. Két turnus is megtelt, ezen a héten, pontosan szerdán, mi is meglátogattuk a táborozókat. Az orosházi vívók vendégeskedtek náluk.

Csete Ilona

Varga Pál polgármestertől megtudtuk, önkormányzatuk 1 millió 100 ezer forintot biztosít azért, hogy az eddig megszokott színvonalú nyári, vakációs elfoglaltságot tudják biztosítani a gyerkőcöknek annak ellenére, hogy idén nincs Erzsébet-tábor.

táborozó, gyerekek, vívók, kardoskúti
A kardvívás alapjait is bemutatták az orosházi vívók a táborozó gyerekeknek. A szerző felvétele

Amikor beléptünk a kardoskúti művelődési házba, a fiatalok éppen ezekkel a kifejezésekkel ismerkedtek: csörte, összecsapás, asszó, vívómérkőzés... A Zsoldos Péter Orosházi Vívó Egyesület tagjai bemutatóztak a nagyteremben. A táborozók néma csendben hallgatták, mi is a különbség a kard, a tőr, a párbajtőr között, láthatták is, milyen eszközöket, védőfelszerelést használnak a sportolók.

A kardvívás gyors, látványos: megtapasztalták a táborozók

A vendégek komoly hagyományokat ápoló egyesülete idén 65 éves. 1959-ben Zsoldos Péter alapította meg a vívóklubot Spartacus néven Orosházán – ez is elhangzott a bevezetőben, majd a gyakorlati bemutatókkal folytatódott a sportággal való ismerkedés. A kardoskúti Serfőző Bence tagja a vívók közösségének, ő volt az egyik, aki be- és megmutatta társainak a vívás alapjait. A sok új információ és gyakorlati ismeret birtokában szinte biztos, hogy a gyerekek mától más szemmel nézik az olimpián a vívásról szóló tudósításokat, hiszen sokat tanultak erről az egyéni fegyveres küzdősportról, amelynek hazánkban és Orosházán is komoly hagyományai vannak. A kardvívás gyors, látványos, de nehéz lábtechnikai elemei mellett sok más érdekességet láttak, kipróbáltak a kardoskúti táborozó gyerekek szerdán.

A kardoskúti kisfiú, Serfőző Bence is bemutatózott a gyerekek előtt. A szerző felvétele

Irány a trambulinpark!

Azt már a tábor szervezői, a felnőttek, Vargáné Neller Borbála és Török Attila mesélte el, mennyi élményben volt részük eddig és lesz még a gyerekeknek: a Mi-Értünk Egyesülettel önismereti játékos feladatokat végeztek, a Bábika játszóházban kreatívkodtak, a Vár-Lak játszóház is élményekben gazdag órákat teremtett a gyerekeknek.

Csütörtökön pedig Szeged volt az úti cél, a trambulinpark. A fáradalmakat pedig mozizás közben kipihenik.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában