Tisztelet

2 órája

Idősek napi ünnepséget tartottak Gyulán – galériával

Megtartották a hagyományos gyulai városi idősek napi ünnepséget pénteken a helyi sportcsarnokban. A telt háznyi közönség előtt a szokásoknak megfelelően díjak és elismerések is gazdára találtak az idősek napi ünnepségen. A Diploma Honoris díjat Deák Gyuláné Árgyelán Erzsébet „Deákné Márti” nővér vehette át, Az év nagymamája címet Tűri Imréné Rózsika néni (8. számú idősek klubja), míg Az év nagypapája Beleznai József (Magyarvárosi idősek klubja) lett.

Papp Gábor

Köszöntőjében dr. Görgényi Ernő polgármester az idősek napi ünnepségen elmondta, a rendezvénnyel is szeretnék kifejezni az idősek iránt érzett feltétlen tiszteletüket.  A polgármester elmondta, szeret beszélgetni idősebb, sokat tapasztalt gyulai polgárokkal, és mindig örömmel vesz részt nyugdíjas szervezetek rendezvényein, fórumain.

idősek napi ünnepség, Gyula, idősek, köszöntés
Az idősek napi ünnepségel is szeretnék kifejezni az idősek iránt érzett feltétlen tiszteletüket
Fotó: Lehoczky  Péter

– Egy-egy ilyen alkalom, egy-egy ilyen eszmecsere során számtalan jó gondolat és megfontolásra érdemes vélemény felszínre kerül, és sokszor rendkívül pontos észrevételek hangzanak el – emelte ki. – A generációk közötti párbeszéd rendkívül fontos dolog. Ez az, aminek köszönhetően tovább éltethetjük értékeinket, például azt a szellemiséget, amit „gyulaiságnak” szoktunk nevezni. Vigyázzunk rá, a mai felgyorsult világban is őrizzünk meg valamit az elődök örökségéből, és adjuk tovább a lángot, hiszen nagy szükségünk lesz rá!

Idősek napi ünnepség, tovább viszik az értékeket

Hozzátette, a pénteki rendezvény a ciklus utolsó idősek napi ünnepsége, októberben már az új testület ülésezik majd, nagyjából ugyanabban az összetételben, mint az utóbbi 5 esztendőben.

Megígérhetem, ugyanabban a szellemiségben fogjuk folytatni a munkát, mint eddig, olyan hozzáállással, melynek egyik alappilére az idősek tisztelete. A jövőben is meg fogjuk fogadni azokat a tanácsokat, melyek Önöktől érkeznek, és törekedni fogunk arra, hogy a változásokhoz alkalmazkodva, folyamatosan alakítsuk, bővítsük és javítsuk az időskorhoz kapcsolódó intézményrendszerünket, igyekezzünk minél teljesebbé tenni az idősek számára elérhető szolgáltatások körét.

1991 óta ünneplik

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő beszédében emlékeztetett arról, hogy az Egyesült Nemzetek Szövetsége 1990-ben hozott döntést arról, hogy október 1-ét az idősek világnapjának nyilvánítja. 

– A határozat decemberben született meg, így először 1991-ben lehetett megünnepelni a jeles eseményt – tette hozzá, majd kitért arra, hogy Gyulán is nagyon komoly hagyományai vannak az idősek világnapi rendezvényeknek, amelyeket először intézményi szinten tartottak meg. – 1998 óta pedig ilyen formában is megrendezik a programot – emelte ki. – A legutolsó felmérés szerint a magyar lakosság 20 százaléka tartozik az idős, 65 év feletti korosztályba. Hangsúlyozta, az idősek tisztelete nagyon fontos a társadalmunkban.

Ezt követően az ünnepi műsor, illetve az elismerések átadása következett a Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézménye, az önkormányzat és az Őszidő Közalapítvány rendezvényén. Sztárvendégként Soltész Rezső lépett fel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában