Összejött a nagy család

2024.09.02. 09:39

Kepenyes-találkozót tartottak Szarvason, a leghíresebb közülük Kossuth-díjas

A családfakutatás hiteles adatai alapján a „Kepenyes” név származása az 1771-ben született Kepenyes Pál, és az ő 1793-ban világra jött Pál fiától követhető nyomon. Öt fiú és egy leány gyermeke volt. A leányról információ nem került a családfakutatók birtokába. A Kepenyes-találkozón a minap Szarvason 125-en vettek részt.

Nyemcsok László

Szarvason jöttek össze a Kepenyesek

Családfakutatásban a jelentős kutatásokat az ötödik generációból Kepenyes György és Kepenyes János végezte levéltárban, egyházaknál, temetőkben. Az adatgyűjtésben még segítségükre volt Máté József, az evangélikus egyház munkatársa, valamint a könyv nyomdai előkészítését Kepenyes István végezte. A kutatás eredményeként megjelent 2003-ban a „Kepenyesek a Kepenyesekről” című családi könyv. A szerzők a könyvet az alábbi gondolatokkal indították: „Őseink iránti hűségünkből, tiszteletünkből és utódaink iránti szeretetből állítottuk össze.”

A legidősebb Kepenyes 82 esztendős
A legidősebb Kepenyes 82 esztendős

Az utódok is hasonlóképpen gondolkodnak, a Kepenyes név kötelez. Élhetnek bárhol a világban, beszélhetik még bármely nyelvet, de több mint 200 éve egy igaz magyar család az övék. Jelképezi a hovatartozást, összetartást az is, hogy Kepenyes Pál Kossuth-díjas képzőművész, végakarata szerint, a kondorosi temetőben nyugszik, hamvait Mexikóból hozták haza.

A család legifjabb tagja Kepenyes Andrea fia, Bendegúz
A család legifjabb tagja Kepenyes Andrea fia, Bendegúz

Az elhunytak és az élők tiszteletére rendezték meg újra a Kepenyes-találkozót Szarvason a minap. Ebéd közben Kepenyes Pál zenész, zenepedagógus felvételeivel emlékezett a „nagy család”. Az eseményen 125-en vettek, mindegyiküket egy szál köt össze, a családi kötelék. Született Kepenyesek és leszármazottai: gyermekek, unokák, hozzátartozók: feleség-férj. Mindenki jól érezte magát az összetartó közösségben. Ahogy fogalmaztak, nagyon fontos ebben a kaotikus világban néhány jó szó, mosoly a másik emberre, az összetartozás.

Emléklapot kapott a legidősebb Kepenyes, a 82 éves Kepenyes János, és a legfiatalabb, a hároméves Németh Bendegúz, Kepenyes Andrea kisfia.

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában