Mákba forgatták

2024.09.17. 14:02

Igazi csabai szilvás gombóccal lepték meg klubtársaikat az asszonyok

A békéscsabai Schwertner Józsefné Eszter és Stír Mátyásmé Ilona azt tanulta, hogy semmilyen élelmiszert nem dobunk ki, ha valahogy hasznosítani lehet. Nos, a békéscsabai Meseház szüreti mulatságából maradt szilva, így a két asszony Veres Krisztinával, a Meseház vezetőjével azt találta ki, meglepik a szlovák klub tagjait hétfőn szilvás gombóccal.

Nyemcsok László

Múlt szombaton rendezték a békéscsabai Meseházban a szüreti mulatságot, és az ott megmaradt szilvát hasznosította Schwertner Józsefné és Stír Mátyásné hétfőn a Meseház melletti nemzetiségi klubházban. 

szilva, szilvás gombóc, szlovákok, Békéscsaba
Szilvás gombóc és mákos nudli volt a menü a Csabai Szlovák Klub összejövetelén. Fotó: Bencsik Ádám

Hétfőnként ugyanis itt tartja összejövetelét a Csabai Szlovák Klub. Eszter és Ilona úgy döntött, meglepi szilvás gombóccal a mit sem sejtő klubtársakat. Úgyis itt a szilvaszezon, és érdemes felidézni, hogyan készítették régen Csabán a szlovákok ezt az ételt.

– Ősszel többször is készítettek a háziasszonyok szilvás gombócot, mert akkoriban szinte minden kertben termett szilva, volt a kamrában krumpli, zsír, tojás és mák – ecsetelték. – A csabai szilvás gombócot ugyanis nem prézlibe, hanem porcukros darált mákba forgatták, mi is így tettünk. Akadtak, akik a porcukor helyett mézzel édesítették a mákot. A maradék tésztából pedig nudlit készítettek.

Veres Krisztina hangsúlyozta, rendszeresen főznek a klubtalálkozókon, de ezt nem tervezték be, meglepetés volt a tagságnak. A Meseház és a hozzá tartozó nemzetiségi klubház vezetője elmondta, a klubtagoknak vagy ők szerveznek valamilyen hagyományőrző programot, előadást vagy a résztvevők találják ki, hogy mivel töltsék el hasznosan az időt az adott összejövetelen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában