Több mint 10 ezer látogató

2024.09.09. 09:41

A geszti Tisza-kastély kiemelt célpont lett a turisztikai térképen

Immár több mint 10 ezer látogató volt kíváncsi a Tiszák egykori családi otthonára, a geszti Tisza-kastélyra, amelyet június elején adtak át hivatalosan a felújítást követően. A Mandinernek a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője és Geszt polgármestere nyilatkozott, többek között a további tervekről.

Beol.hu

A Mandiner cikkében arról írtak, hogy a geszti helyszín abban is különbözik a többi létesítménytől, hogy itt nemcsak a Tisza-kastély látogatható, hanem egy 29 szobás apartman és egy 19 hektáros park is várja a kikapcsolódni vágyókat. 

Tisza-kastély, Geszt
Immár több mint 10 ezer látogatót fogadott a felújítást követően megnyílt Tisza-kastély. Fotó: MW

– Egy komplex turisztikai attrakciót hoztunk létre, amely megfelel a mai kor elvárásainak. A kastély épületében nyílt kiállítás megeleveníti a Tisza család politikai munkásságát, családi életét, a református egyházban betöltött szerepét. A kastélyból kilépve és a parkon keresztülhaladva található a megújult családi kripta is, amely ugyancsak június óta tekinthető meg újra – fogalmazott Oláh Zsanett, a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A Tisza-kastély mindig fontos volt a helyieknek

Geszt polgármestere, Brandt Krisztián felidézte, hogy a Tisza-kastély 2017-ig önkormányzati tulajdonban volt, és a falai között általános iskola és könyvtár üzemelt, illetve számos közösségi rendezvénynek, összejövetelnek adott helyt. Ezért a helyiek nagyon ragaszkodtak az épülethez és annak környezetéhez, és ez a kötődés azóta is megvan, hogy a június eleji átadást követően immár kiállítótér és kávézó is üzemel benne. 

Most már nem csak a település fontos értéke a műemlékhelyszín, országosan is kiemelt látogatóhely lett. Folyamatosan érkeznek hozzánk csoportok szervezett formában az ország különböző pontjairól.

Nem tettek le arról, hogy határátkelőhelyet nyissanak

Geszt polgármestere hangsúlyozta: nem tettek le arról a tervről, hogy határátkelőhelyet nyissanak Nagyszalonta felé. Szerinte erre most kiváló lehetőséget adhat, hogy év végéig Magyarország látja el az EU soros elnökségi feladatait, illetve Románia ígéretet kapott arra, hogy december 31-ig a schengeni övezet teljes jogú tagjává válik. 

Tájház is szerepel terveik között

A Mandinernek beszélt arról, hogy önkormányzati szinten szeretnének egy tájházat is nyitni, ahol a Tiszák mellett a látogatók megismerhetik a vidéki életet és a történelmi bihari táj múltját. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában