Sör és virsli

2024.09.08. 09:30

Véradás: jó tett helyébe jót várhatott Szabó Sándor

Nagyszabású retró véradást tartottak szombaton egy országos kampány keretében, és ehhez csatlakozott Békéscsabán a Szeretlek Békéscsaba Egyesület is. A Gyulai úti területi vérellátóban szervezett véradás során 57-en adtak vért, azaz 171 életet mentettek meg.

Licska Balázs

Frankó Attila, az egyesület elnöke elmondta, hogy a retró véradás jegyében virslivel és sörrel kedveskedtek az önkénteseknek, de kínálták őket többek között pizzával és pörkölttel is, valamint csokoládéval. Sőt három szerencsés számára sétarepülést sorsoltak ki.

véradás, Frankó, segítség, életmentés
A békéscsabai Szabó Sándor 25. alkalommal adott vért szombaton, a nagyszabású retró véradás keretében. Fotó: Licska Balázs

Az elmúlt 24 év véradásai során több mint 10 ezer életet mentettek meg

Mindenkit véradásra, illetve véradások szervezésére buzdított. Igyekszik jó példával elöl járni, 65-szörös véradó, a véradások szervezése pedig adrenalinbombával ér fel számára. Magánemberként a jövőben ellátogat középiskolába, szeretné a diákoknak átadni a 24 év alatt szerzett tapasztalatait.

Ugyanis Frankó Attila közel negyed évszázada, 2000 óta szervez rendszeresen véradásokat. 

Ezen alkalmak során eddig – a mostanival együtt – 3433 önkéntes jóvoltából 1545 litert vért gyűjtöttek össze és 10 ezer 299 életet mentettek meg. 

Egy reggeli rádióműsor adta meg számára a löketet

A szombati véradók között volt a békéscsabai Szabó Sándor, aki immár 25. alkalommal nyújtott segítséget. Elmondta: egyszer egy reggeli rádióműsor kitelepült a Csaba Center elé, és akkor felhívták a figyelmet a véradás fontosságára. Ő ennek hatására betért a területi vérellátóba, és viccesen úgy fogalmazott, hogy ha már a megfelelő helyen volt, nem is engedték el csak úgy, átesett a tűzkeresztségen.
Öt évvel ezelőtt balesetet szenvedett, sok vért veszített, tehát megtapasztalta, hogy milyen az, amikor az embernek vérre van szüksége. Mesebeli hasonlattal élt, azt mondta, hogy jó tett helyébe jót várhatott. Rendszeres véradóvá vált, folyamatosan figyelemmel kíséri, hogy mikor telik le a két véradás között szükséges 6-7 hét, és amikor lehet, azonnal megy is önkénteskedni. Hangsúlyozta: a véradás számára egyáltalán nem a sörről meg a virsliről szól.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában